Wouter Hoeffnagel - 08 oktober 2015

Van der Steur: ’Nederland bezorgd over ongeldig verklaren Safe Harbour verdrag’

Nederland is bezorgd over het ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag door het Europees Hof van Justitie. Dit stelt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

“Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen van de ongeldigverklaring voor het bedrijfsleven. De Europese Commissie is nu de eerst in aanmerking komende instelling om een voorziening te treffen”, schrijft de minister in een reactie op de uitspraak. “Volgens de Commissie is de uitspraak van het Hof een steun in de rug bij al enige tijd lopende herziening van de Safe Harbour beschikking. Ook kunnen naar het oordeel van de Commissie gegevens aan de VS worden doorgegeven op grond van andere grondslagen dan de Safe Harbour beschikking en kunnen transatlantische gegevensstromen in stand blijven. De Commissie zal de nationale toezichthouders informeren.”

Frans Timmersmans, vicepresident van de Europese Commissie, maakte woensdag bekend dat ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag niet betekent dat de uitwisseling van data tussen de EU en VS onmogelijk wordt. Via andere juridische constructies zou dit nog steeds mogelijk zijn. Timmermans wijst onder andere op de mogelijkheid aparte contracten af te sluiten met nationale privacycommissies binnen de EU om de data-uitwisseling te regelen.