Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2015

Flexwerken populair onder Nederlandse werknemers

In Nederland werkt 45 procent van de zakelijke professionals minimaal de helft van de week niet vanaf een vast kantoor, maar juist vanaf verschillende plekken. Ondanks dat dit percentage hoog lijkt, is het flexibel werken in de opkomende economieën, zoals Mexico en Brazilië, een stuk populairder. Respectievelijk 64 en 60 procent werkt daar minimaal 2,5 dag vanaf een andere locatie dan het vaste kantoor. De populariteit van flexibel werken in Nederland is te vergelijken met dat in Canada en de VS.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Regus, de wereldwijde aanbieder van flexibele werkplekken, onder meer dan 44.000 mensen uit het bedrijfsleven uit meer dan 100 verschillende landen. Werknemers vinden het hebben van een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker. De helft van de Nederlandse respondenten zegt dat de wens om werk-privé balans te verbeteren een grote reden is waarom zij flexibel zouden willen werken. Daarnaast wil meer dan een derde (36%) dichter bij huis werken en daarom gebruik maken van flexibele werkplekken. De stijgende kosten van woon-werkverkeer (19%) en van het wonen in de stad (19%) zijn in Nederland ook een drijfveer om niet iedere dag naar een vaste werkplek te reizen.

Ook werknemers profiteren
Maar het zijn niet alleen de werknemers die profiteren van flexibel werken. Uit het onderzoek blijkt dat 58 procent van de Nederlandse bedrijven die het werken op afstand stimuleert dit doet om beter in staat te zijn snel op veranderingen in de markt te reageren. Door flexibel te werken kunnen bedrijven snel en tegen een relatief lage investeringen uitbreiden of inkrimpen. Daarnaast zijn zij beter in staat talent uit een bredere regio aan te trekken, vooral als zij meer flexibiliteit bieden dan in de sector de standaard is. Eén op de vijf Nederlandse bedrijven geeft medewerkers graag de kans om dichter bij huis te werken om zo het aantal werkplekken en daarmee de huurkosten van het bedrijf te verminderen.

Jessika van Veen, algemeen directeur Regus Nederland: "De redenen om flexibel te werken kunnen per bedrijf en werknemer verschillen, maar voor beiden partijen zijn er flinke voordelen te behalen. Regus helpt bedrijven bij het implementeren van flexibel werken met verschillende oplossingen. Hierdoor kunnen zij profiteren van alle voordelen, zoals het beter om kunnen gaan met een snel veranderende markt en medewerkers een meer bevredigende balans laten vinden tussen hun privé- en zakenleven, wat zorgt voor gezondere en meer productieve arbeidskrachten.”