Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2015

Hoogopgeleide werkloze 55-plussers leveren bij nieuwe baan in ICT fors in

Werklozen die weer aan de slag gaan leveren bijna altijd in op hun salaris. Gemiddeld verdienen voormalig werklozen met hun nieuwe baan 5% minder dan met hun vorige baan. Ouderen leveren nog meer in en moeten het doen met 9% minder salaris. In de ICT-sector leveren hoogopgeleide 55-plussers bijna een kwart van hun salaris in.

Dit blijkt uit onderzoek van het UWV op verzoek van de Volkskrant. Hierbij zijn salariscijfers van enkele tienduizenden werklozen uit de jaren 2012 en 2013 vergeleken, waarbij is gekeken naar de situatie voor en na de WW. Het inkomensverschil is het kleinst bij jongeren en laagopgeleiden, en juist het grootst bij ouderen een hoogopgeleiden. Vooral hoogopgeleide 55-plussers in de ICT-sector leveren met 24% fors in. Ook administratieve werknemers (-20%) en zorg- en dienstverleners (-23%) leveren fors in.

Kwalitatieve mismatch in de ICT
“Dat zie je bij ouderen die een economisch-administratieve baan zoeken. Daar zijn veel meer werkzoekenden dan er banen zijn”, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV in de Volkskrant. “In de ict daarentegen gaat het om een kwalitatieve mismatch. De ontwikkelingen daar gaan razendsnel. Het is al een hell of a job om je kennis actueel te houden als je een baan in de ict hebt, laat staan als je al een tijdje werkloos bent.”

Daarnaast vinden veel werkgevers ouderen te duur voor de prestaties die zij leveren. Dit zit volgens het UWV ingebakken in de Nederlandse cultuur. Ouderen hebben hun salaris door de jaren heen zien stijgen en zijn daarnaast relatief duur door maatregelen bedoeld om ouderen te ontzien zoals de seniorendag. Piet Vessies van werkgeversvereniging AWVN stelt dat het nieuwe salaris van ouderen die weer werk vinden vaak beter is afgestemd op de prestaties die zij leveren.