Nederland ICT: ‘Platform Onderwijs2032 onderkent terecht belang van digitale vaardigheid’
02-10-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederland ICT: ‘Platform Onderwijs2032 onderkent terecht belang van digitale vaardigheid’

Het Platform Onderwijs2032 onderkent terecht de digitale vaardigheid als één van de kernvaardigheden die leerlingen op school moeten leren. Dit stelt Nederland ICT, dat van mening is dat het onderwijs zo snel mogelijk moet inspelen op de belangrijke digitale ontwikkeling die zich momenteel voltrekt.

Het Platform stelt voor om digitale vaardigheid als vast onderdeel in het lesprogramma op te nemen. Het gaat daarbij om mediawijsheid, het vinden, verwerken en creëren van digitale informatie, alsmede om computational thinking.

Ondergeschoven kind in het onderwijs
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT: “Dit advies kan een doorbraak betekenen. Digitaal vaardigheden zijn nu nog het ondergeschoven kind in het onderwijs.” Nederland ICT is van mening dat basiskennis programmeren noodzakelijk is voor het ontwikkelen van computational thinking bij jongeren, en pleit dan ook voor het opnemen van ‘coding’ in het curriculum.

Nederland ICT is blij dat het platform afstand neemt van het vrijblijvende karakter dat digitale vaardigheid nu heeft binnen het onderwijs. Er zijn wel al scholen die hieraan aandacht besteden, maar het is zeker geen gemeengoed. Lotte de Bruijn: “Ik kijk uit naar het eindrapport van het Platform en ga ervan uit dat Sander Dekker de aanbevelingen snel omzet in beleid. Dat is een voorwaarde om de digitale economie tot volle bloei te laten komen.”

Terug naar nieuws overzicht