Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2015

IT-studenten ontmoeten security-experts tijdens IT Talent College Security

180 IT-studenten zijn maandagavond in CitySense Utrecht bijeengekomen voor de opnameavond van IT Talent College Security. Onder andere John Draper, ook bekend als Captain Crunch, was bij de opname aanwezig. David Schrooten, een 24-jarige student die meer dan twee jaar vast zat in vijf verschillende zwaarbewaakte gevangeissen in de Verenigde Staten, deed zijn verhaal. ‘Deze hel wil ik nooit meer meemaken’, aldus David.

Naast Captain Crunch en David Schrooten maakten de IT-studenten kennis met Marina Krotofil. Deze security researcher is lid van het Europees Cyber Security Network en is een gerenommeerd Black Hat spreker. Zij gaf de studenten mee dat als je een goede security researcher je wil zijn, je met de juiste mensen in contact moet komen en vooral iets unieks moet bijdragen aan onderzoeken naar Cyber Security. Jornt van der Wiel, researcher bij Kaspersky Lab, richtte zijn presentatie op het onderzoek naar de Carbanak-roof: de grootste digitale bankroof ooit. Hij gaf de studenten een goede reality check. Zoals de cyber crime onderzoeken op in series worden uitgezonden, zo gaat het in de praktijk zeker niet.

Vragen stellen aan experts
Na iedere presentatie kregen IT-studenten de gelegenheid vragen te stellen aan experts. Op de vraag of David ooit nog zou hacken antwoordde hij stellig ‘nee’. Daarnaast waren de studenten vooral benieuwd hoe hij werd behandeld door zijn medegevangenen. Door zich vooral op de achtergrond te houden en zijn unieke veroordeling voor een cyber crime, bleef hij uit de problemen. Captain Crunch was uitermate geïntrigeerd door de next generation. Studenten waren vooral benieuwd naar zijn kijk op encrypted messaging waarbij hij het volgende zei: ‘Wat doe jij als je ‘s avonds naar bed gaat? Je huis op slot. Wat doe je als je even naar de winkel gaat? Juist, je auto op slot. Wat doe je als je een briefje naar je vriendin stuurt? Uiteraard, je stuurt het in een gesloten enveloppe. Do I need to say more?’

Voorafgaand aan de opnameavond hebben Logius, Nationaal Cyber Security Centrum, Rijkswaterstaat, Rabobank, Motiv ICT Security en CCV een eigen college opgenomen over security. In deze college’s behandelen de partijen vragen die zijn opgesteld door studenten. Alle opnames van de colleges zijn kosteloos terug te kijken via www.ittalentcollege.com. Binnenkort verschijnen de eerst colleges online.