Wouter Hoeffnagel - 30 september 2015

Banken waarschuwen voor steeds professionelere phishingacties

Phishingcampagnes, campagnes waarbij cybercriminelen klanten proberen te overtuigen vertrouwelijke gegevens te verstrekken, worden steeds professioneler. De e-mails zien er geloofwaardiger uit en bevatten minder spelfouten, waardoor zij moeilijker te herkennen zijn. Daarnaast spelen criminelen steeds vaker in op actualiteiten, bijvoorbeeld op de introductie van nieuwe betaalpassen.

Hiervoor waarschuwen Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Cybercriminelen zouden steeds vaker proberen paniek te veroorzaken bij klanten, die hierdoor minder goed nadenken en eerder geneigd zijn inloggegevens of andere informatie te verstrekken. Zo doen criminelen zich voor als een bankmedewerker en stellen dat iemand heeft ingebroken op hun bankrekening. Om te voorkomen dat een geldbedrag wordt weggesluisd zou de medewerker in dit geval direct de inloggegevens voor internetbankieren nodig hebben.

Banken vragen nooit om inloggegevens
De organisaties waarschuwen alert te zijn op phishing. De partijen benadrukken dat banken, maar ook de politie, nooit om inloggegevens voor internetbankieren vragen.

Hoewel phishing nog steeds voorkomt is de schade ten opzichte van enkele jaren geleden overigens wel fors gedaald, zo blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. In de eerste helft van 2015 bedroeg de schade door deze vorm van criminaliteit 2,8 miljoen euro. Dit terwijl de schade enkele jaren geleden vaak nog in de tientallen miljoenen liep. De schade in de eerste helft van 2015 is overigens wel hoger dan in de tweede helft van 2014.

Andere vormen van cybercrime
De schade van andere vormen van cybercriminaliteit bedroeg in de eerste helft van 2015 voor banken 300.000 euro. De totale schade door fraude met internetbankieren komt hiermee uit op 3,1 miljoen euro.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024