Redactie - 30 september 2015

Hoge beschikbaarheid van data is noodzakelijk, maar hoe zit het met de risico’s?

CIO's en IT-professionals staan meer dan ooit onder druk om continu toegang tot gegevens en diensten mogelijk te maken. Volgens Veeam's Data Center Availability Report 2014 hebben bedrijven dertien keer per jaar te maken met applicatie downtime en kost dat 2,1 miljoen euro aan verloren inkomsten en tot 7,1 miljoen euro aan verloren data. Bij deze drang naar beschikbaarheid in een tijdperk van 'Always-On' is de belangrijkste vraag of bedrijven ook de risico’s van het invoeren van nieuwe oplossingen zoals cloud of virtualisatie in de gaten houden. Of het nu gaat om veiligheidsrisico’s of het garanderen van de betrouwbaarheid.

Upgrade of patch
Het goede nieuws is dat een correct geïmplementeerde beschikbaarheidsoplossing het risicoprofiel in datacenters verlaagt. Een effectieve oplossing is het optuigen van virtualisatie-technologieën die bedrijven flexibel maken en processen zo automatiseren dat gegevens op doeltreffende wijze worden beschermd. Een belangrijk voordeel is de mogelijkheid om gecontroleerd te beschermen. Als het dan nodig is om bijvoorbeeld een back-up te herstellen of te repliceren dan weet je dat je geen gegevens zult verliezen. Dit zorgt zelfs voor het verminderen van de risico’s bij het upgraden of patchen van applicaties of besturingssystemen. Gevirtualiseerde systemen maken het mogelijk om te testen op omgevingen die uren of slechts minuten oud zijn in vergelijking met de productie-omgeving. Zo kunt u ervoor zorgen dat het testscenario nauwkeurig is en dit verkleint de kans aanzienlijk om in problemen te komen bij het uitvoeren van een upgrade of patch.

Gerust hart
Een struikelblok dat CIO’s en IT-professionals vaak tegenkomen is dat leidinggevenden zich er niet van bewust zijn dat het investeren in moderne datacenteroplossingen van groot belang is om de beschikbaarheid in de toekomst te garanderen. Nu bedrijven inzetten op ‘het nieuwe werken’ en systemen 'Always-On' zijn, moet deze groep risicomanagement omarmen. Ze moeten hun data maximaal benutten om voorbereid te zijn op de dag van morgen. Gebruik maken van een back-up- en replicatietechnologie is een goede manier om ervoor te zorgen dat kritische wijzigingen in datacenters met een gerust hart, zonder gevaren voor de beschikbaarheid van de systemen, worden uitgevoerd.

Bedrijfsbeleid
Het gebruik van mobiele technologie moet ook worden beheerd, omdat dat aanzienlijke extra risico’s voor bedrijven met zich meebrengt. Door de ontwikkelingen in mobile device management bij de grote fabrikanten van mobiele telefoons zijn organisaties in staat om gevoelige gegevens op deze apparaten succesvol te beheren. Bedrijfsbeleid (en het vermogen van IT-afdelingen om dat uit te voeren) dat het gebruik van wachtwoorden en versleuteling vereist, zorgt ervoor dat de gegevens veilig zijn als het apparaat in verkeerde handen valt. Back-up en replicatieproducten zorgen er vervolgens voor dat bedrijven de mogelijkheid hebben om de gegevens te herstellen naar nieuwe apparaten als ze worden gedwongen om data op afstand te wissen. Wel is er een hoger risico voor laptops en desktops, die moeilijker vanaf afstand leeg te halen zijn. Ervoor zorgen dat de gegevens ook in het datacenter staan moet een belangrijke strategie zijn. Een goede aanpak combineert offline bestanden, een duidelijk beleid, ‘redirection’ en endpoint back-up.

Hybride cloud

Terwijl bedrijven beslissen of ze wel of niet kiezen voor cloud-technologieën blijft de industrie zich ontwikkelen met meer en meer cloudproducten die relevant zijn voor veel verschillende organisaties. Het aanbod dat dienstverleners kunnen bieden kan de beschikbaarheid enorm vergroten. Denk bijvoorbeeld aan gehoste back-ups of ‘disaster recovery as a service’ (DRaaS). Dit zijn uitstekende technologieën, maar organisaties moeten zich daarnaast gaan voorbereiden op de hybride cloud. Zodra die technologie volwassen is, moeten organisaties ervan profiteren, omdat het een hogere redundantie biedt en het de kans op gegevensverlies vermindert.

Bewustwording
Als bedrijven zich bewust worden van de noodzaak om continu toegang tot hun systemen aan te bieden zodat applicaties en data altijd beschikbaar zijn, moeten ze dat doen terwijl ze tegelijkertijd de bijbehorende risico’s in de gaten houden. Dit betekent dat het essentieel is om technologieën zoals virtualisatie te omarmen en daarnaast IT-afdelingen meer controle en flexibiliteit te geven. Goed op de hoogte zijn van de nieuwste producten en bewustwording bij leidinggevenden zijn daarbij noodzakelijk.

Door: Ronald Ooms, vice-president Noord Oost EMEA, Veeam

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024