Managers in middenkader voelen zich relatief vaak depressief
28-09-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Managers in middenkader voelen zich relatief vaak depressief

Managers in het middenkader hebben een grotere kans zich depressief te voelen dan werknemers of eigenaren van bedrijven. De oorzaak hiervan lijkt vooral te liggen aan de druk die zij ervaren om te presteren, terwijl zij weinig autoriteit of mogelijkheid hebben zelf beslissingen te maken.

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Seth Prins, een promovendus van de Mailman School of Public Health van de Amerikaanse Colombia University. De onderzoekers ondervragen in totaal 20.000 full-time werkenden, die verdeeld zijn in de vier categorieën eigenaren, managers, supervisors en werknemers. Supervisors zijn in dit geval werknemers met managementtaken zonder bacheloropleiding, terwijl managers wel in het bezit zijn van een bacheloropleiding.

Depressie
Supervisors en managers in het middenkader hebben een relatief hoge kans zich depressief te voelen. Respectievelijk 19 en 16 procent geeft aan depressie te ervaren. Dit percentage ligt onder eigenaren en werknemers met respectievelijk 11 en 12 procent lager.

Prins ziet de oorzaak vooral in een gebrek aan autoriteit die managers in het middenkader ervaren. Zo worden aan de managers en supervisors hoge prestatie-eisen gesteld, maar hebben zij weinig autoriteit op de werkvloer om aan deze eisen te kunnen voldoen. Daarnaast zou ook het feit dat managers in het middenkader maar weinig invloed hebben op belangrijke beslissingen die binnen bedrijven worden genomen bijdragen aan het depressieve gevoel. 

Terug naar nieuws overzicht