Wouter Hoeffnagel - 25 september 2015

5,6 miljoen vingerafdrukken buitgemaakt bij cyberaanval op US Office of Personnel Management

Hackers hebben bij de aanvallen op het Amerikaanse Office of Personnel Management aanzienlijk meer vingerafdrukken buitgemaakt dan tot nu toe werd gedacht. In plaats van 1,1 miljoen vingerafdrukken blijkt het te gaan om 5,6 miljoen exemplaren.

Dit blijkt uit onderzoek van het Office of Personnel Management en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het Office of Personnel Management kan gezien worden als de HR-afdeling van de Amerikaanse overheid en werd eerder dit jaar tweemaal in korte tijd slachtoffer van hackers. Bij de eerste aanval in juni werden gegevens van 4,2 miljoen ambtenaren gestolen. Bij een tweede aanval in juli werden de gegevens van 21,5 miljoen Amerikaanse burgers buitgemaakt.

Bij de aanvallen werden ook vingerafdrukken buitgemaakt. Eerder werd gedacht dat in totaal 1,1 miljoen vingerafdrukken werden gestolen. Nu blijken dit er dus 5,6 miljoen te zijn. Experts van de Amerikaanse overheid verwachten overigens dat cybercriminelen niet direct misbruik kunnen maken van de vingerafdrukken, maar sluiten niet uit dat dit naar mate technologie verder wordt ontwikkeld wel mogelijk wordt. Slachtoffers wordt kosteloos bescherming tegen identiteitsfraude aangeboden.