Wouter Hoeffnagel - 24 september 2015

1 op de 14 ICT-werknemers wordt gepest door collega’s of leidinggevenden

Werknemers in de ICT-sector worden het meest gepest door collega’s en leidinggevenden. 6,8% van de werknemers geeft aan in 2014 doelwit te zijn geweest van pesterijen van binnenuit het bedrijf. Pesten door klanten komt minder vaak voor; 2,4% van de werknemers in de ICT-sector wordt gepest door klanten.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal werknemers dat door externe partijen wordt gepest ligt in de onderwijssector het hoogst. Hier geeft bijna 1 op de 10 mensen an te zijn gepest door externe partijen. Dit gebeurde het meest door leerlingen. Als we kijken naar pesten door collega’s en leidinggevenden blijkt dit binnen waterbedrijven en afvalbeheerbedrijven het meest voor te komen.

Collega’s en leidinggevenden pesten het meest
Als we kijken naar alle werknemers in Nederland komt pesten door collega’s en leidinggevenden (bijna 8%) in 2014 overigens vaker voor dan pesten door externe relaties (5,5%). Dat laatste komt, niet verrassend, het meest voor bij werknemers die veel te maken hebben met klanten.

De meeste meldingen van pesten gaan over incidenten. 1,2% van de werknemers wordt door collega’s of leidinggevenden structureel gepest. Hardnekkige pesterijen door externe relaties en klanten komt bij 0,6% van de Nederlandse werknemers voor.