Redactie - 24 september 2015

Visma-developers werken meer aan SaaS dan aan on-prem

Visma Software wil voor het eind van 2015 meer dan een half miljoen klanten voor zijn diverse online pakketten hebben. De Noorse leverancier van bedrijfssoftware neemt regelmatig sectorgenoten over, dus die magische grens is te halen. Dat zegt Eilert Giertsen Hanoa, Director Product Unit op het hoofdkantoor van Visma in Oslo.

“Wij nemen gemiddeld één bedrijf per maand over”, vertelt de Noor. “Zo lijfden wij dit voorjaar het Deense e-conomic en het Zweedse Speedledger in. Met deze twee leveranciers van online boekhoudpakketten verdubbelden wij het aantal SaaS-klanten in één klap naar meer dan 200.000. Dat zijn er evenveel als Exact Online.” Half augustus volgde de overname van Viklo, een Fins softwarehuis en adviesbureau dat zich specialiseert in business intelligence (BI). “BI is een van onze aandachtsgebieden en met deze acquisitie halen we aanvullende expertise in huis. De komende tijd verwacht ik nog meer overnames.”

Zelf kwam Hanoa ook via een acquisitie bij Visma terecht. In 1994 richtte hij Mamut op, een aanbieder van boekhoudsoftware die in 2011 onderdeel van Visma werd. Naast zijn huidige directiefunctie is hij tegenwoordig voorzitter van de Noorse belangenvereniging van ICT-ondernemingen. Een andere overname bracht Visma in 2006 naar Nederland. Toen kocht de onderneming het Amsterdamse Accountview. Later werd ook DBS uit Amersfoort aan het portfolio toegevoegd.

Topcategorie

Behalve door overnames groeit het aantal gebruikers van Visma’s online pakketten ook organisch, zegt de directeur. Het zijn bijvoorbeeld bestaande klanten die de lokaal geïnstalleerde bedrijfssoftware verruilen voor Visma.net. Ook klanten afkomstig van andere marktpartijen zorgen voor de nodige aanwas. “We scharen ons bij de topcategorie van bedrijfssoftwareleveranciers.”

Visma.net neemt de zorg voor financiële en administratieve processen uit handen van organisaties. Het cloudplatform helpt financieel managers met het automatiseren en efficiënter maken van workflows. Zo voegt AutoPay alle betalingsoverzichten samen tot een overzichtelijk geheel. De oplossing elimineert de handmatige handelingen die nodig zijn om elektronische betalingen en banktransacties te versturen en te ontvangen. Integratie met Visma.net Financials levert een gestroomlijnde workflow op. Dit bespaart organisaties veel tijd bij het verwerken van betalingen. De oplossing speelt in op de vraag naar meer transparantie en 'compliance' door de financieel directeur. Visma.net kent inmiddels ook een toepassing voor de logistieke sector.

Focus op cloud

2015 is het eerste jaar dat meer dan de helft van de softwareontwikkelaars van Visma aan cloudproducten werkt. “We hebben inmiddels ruim 250 mensen die zich volledig toeleggen op de doorontwikkeling van Visma.net en andere oplossingen die in de cloud of in hybride vorm draaien. De ontwikkeling van nieuwe toepassingen staat immers nooit stil. In dat opzicht zijn we nog lang niet op het niveau dat onze klanten in de toekomst van ons zullen verwachten.”

Elk product dat Visma nieuw in de markt zet, verschijnt als Software-as-a-Service (SaaS). De vele oplossingen die lokaal draaien, voorziet de leverancier in etappes van een webvariant. Daardoor kunnen klantorganisaties in hun eigen tempo de stap naar de cloud wagen. Desnoods gebeurt dat in een hybride variant, waarbij functionaliteit van lokaal geïnstalleerde pakketten gedeeltelijk naar de cloud verhuist. Voorbeelden van dat soort hybride producten zijn Visma Advisor (een crm-oplossing voor accountants), Severa (voor online projectmanagement) en Visma.net Financials (voor financieel beheer).

Toch staart de onderneming zich niet blind op de cloud. Hanoa: “Er blijven voorlopig nog veel klanten die hun bedrijfsapplicaties on-premises willen houden. Vooral grote organisaties zijn terughoudender met de overstap naar de cloud. Zij hebben over het algemeen iets andere timelines, de transitie duurt wat langer. Bovendien hebben grote ondernemingen eerder te maken met beperkingen op het gebied van privacy en legacy. Zo moeten ze de opslag van klantgegevens vaak binnen de landsgrenzen regelen en zijn ze voor een deel van hun bedrijfsvoering afhankelijk van oude systemen. Maar of ze nou groot zijn of klein, de cloud gebruiken of niet, voor elke klant willen wij een oplossing bieden die efficiënter is dan het huidige pakket. Daarbij staat gebruiksvriendelijkheid centraal. Organisaties kunnen snel aan de slag met onze toegankelijke software die op Java en .Net is gebaseerd.”

Uitdagingen

Cloud computing blijft voor veel organisaties een van de grote uitdagingen van de huidige tijd, meent Hanoa. “Enerzijds levert het een interessant abonnementsmodel waarbij je per maand per gebruiker betaalt in plaats van per dure softwarelicentie. Anderzijds haal je een deel van je data en processen uit de vertrouwde omgeving. Ik raad organisaties aan om niet over een nacht ijs te gaan bij de keuze voor een cloudpartij. Laat de keuze niet enkel afhangen van wat deze partij vandaag biedt. Kijk ook naar wat hij morgen doet, bijvoorbeeld als hij failliet is. Hoe kom je in dat geval bij je data, bij wie kun je dan juridische zaken aankaarten en wie neemt de technische ondersteuning over? Organisaties doen er uit dat oogpunt goed aan om een grote gevestigde cloudleverancier te kiezen. En om de juiste reseller of system integrator in de arm te nemen. Eentje die je kunt vertrouwen en die je helpt om het maximale uit het pakket te halen.”

Een andere uitdaging die Hanoa de komende jaren voorziet, is de opmars van consumentenelektronica en dito wensen op de werkvloer. “De leveranciers van erp-software hebben nog geen antwoord gevonden op deze Consumerization of IT. De meeste oplossingen zijn te zwaar en vereisen te veel bandbreedte om bruikbaar te zijn op mobiele apparaten. Het wordt een hele uitdaging om een erp-oplossing te ontwikkelen die tegemoetkomt aan de wensen en eisen van de gebruikers en tegelijkertijd voldoende relevantie en functionaliteit biedt. Deze transitie moet nog plaatsvinden.”

Het is de vraag waar en wanneer Visma zijn volgende slag slaat. Aan de ambities van de Noorse onderneming ligt het in elk geval niet. Cloudplatform Visma.net is bij uitstek geschikt voor functionele uitbreiding naar nieuwe deelgebieden en dus nieuwe afzetmarkten. Bovendien lijkt de overnamegolf nog niet voorbij. Het half miljoen klanten voor zijn online pakketten ligt alvast binnen handbereik en daar blijft het vast niet bij.

Door: Diederik Toet