Witold Kepinski - 23 september 2015

'Bulgarije is een Europese Silicon Valley'

Op 1 oktober bestaat de vestiging van Nederlandse IT-dienstverlener Virtual Affairs in Sofia 15 jaar. Het jubileum illustreert de transformatie van Bulgarije tot een belangrijke speler in de internationale IT-branche, aldus Robin Peters (foto), algemeen directeur van Virtual Affairs.

Op 1 oktober 2000 opende de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Bulgarije de vestiging van Virtual Affairs in Sofia. De vestiging in Sofia begon in 2000 met tien medewerkers, nu zijn dat er ruim 50. “In de afgelopen vijftien jaar is er veel veranderd in Bulgarije. Er kwam veel moderne kantoorruimte en infrastructuur bij. Vooral de IT-branche transformeerde: van een relatief kleinschalige en intern gerichte industrie, naar een moderne branche die veel buitenlandse partijen aantrekt,” aldus Robin Peters.

In Bulgarije werken zo’n twintigduizend IT-professionals, wat het land een derde plek oplevert op de wereldranglijst als het aankomt op het aantal gecertificeerde ICT'ers per hoofd van de bevolking. Bulgarije staat wereldwijd op een indrukwekkende achtste positie wat betreft het absolute aantal IT’ers. De New York Times noemde Bulgarije dan ook het Europese Silicon Valley.

“Onze Bulgaarse collega’s zijn hoogopgeleid en bijzonder gedreven; een zeer sterke combinatie. Dat zorgt ervoor dat andere bedrijven in onze branche het land ook ontdekken,” stelt Peters. Bulgarije bekleedt dan ook de negende plek in de A.T. Kearney's Global Services Location Index, een index van de beste outsourcingplekken ter wereld. Het Amerikaanse adviesbureau roemt Bulgarije om de infrastructuur, arbeidsvoorwaarden en belastingen.

Ten opzichte van andere offshore landen, kent Bulgarije een aantal voordelen. Het is er slechts een uur later dan in Nederland. Daarbij is het absoluut en cultureel dichter bij Nederland, wat samenwerken en ‘remote’ interactie vergemakkelijkt. “Onze vestiging in Sofia is niet meer weg te denken uit ons productieproces. Bijna alle projecten die we hebben voltooid – van Knab, Achmea tot Ditzo – kennen een zeer belangrijke Bulgaarse component”, aldus Peters.

Programma

Virtual Affairs viert donderdag 1 oktober haar vijftienjarig jubileum in Sofia. Tom van Oorschot, Nederlands ambassadeur in Bulgarije, zal rond 18.00 uur het glas heffen en de avond feestelijk openen. Algemeen directeur Robin Peters heet vervolgens de gasten welkom.

Aanwezig zijn medewerkers, partners, oprichters en CEO’s van bedrijven binnen de IT-branche; deBulgarian Association of Software Companies (BASSCOM), Bulgarian Association of Software Testing (BAST), European Software Institute Center Eastern Europe (ESI CEE), ING Bulgaria, MelonTech, Scalefocus, Strypes/ICT Automatisering, ISDC, De Giro, RDF, Microsoft Bulgaria, Launchub Seedfund, TMF, Sirma, Nemetshek, Athlon, OntoText en Quality House.