Wouter Hoeffnagel - 22 september 2015

‘China moet stoppen met cyberspionage op de VS’

China moet stoppen met cyberspionage op de Verenigde Staten. “Dit is geen lichte irritatie, maar een economisch probleem en een gevaar voor de nationale veiligheid in de Verenigde Staten”, zei Susan Rice, de nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, in een toespraak op de George Washington University.

Het rommelt al lange tijd tussen de Amerikaanse en Chinese overheid, die elkaar beide beschuldigen van cyberspionage. China reageerde onlangs nog boos op uitspraken van het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten James Clapper. Clapper stelde onlangs dat de VS de digitale beveiliging in het land zou moeten opschroeven om Chinese hackers buiten de deur te houden. Dit zou het voor de Chinese overheid duurder maken cyberspionage-activiteiten uit te voeren. 

Samenwerken aan een veilige cyberspace
China reageerde verbolgen op de aantijgingen. Hong Lei, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, stelde dat de VS moet stoppen met het uiten van ongegronde beschuldigingen aan het adres van de Chinese. Lei riep op tot een dialoog met wederzijds respect en samenwerking om samen te komen tot een vreedzame, veilige en open cyberspace. 

Ook meldden bronnen binnen de Amerikaanse overheid dat de VS overweegt sancties te nemen tegen bedrijven, personen en partijen die betrokken zijn bij cyberaanvallen op Amerikaanse commerciële doelwitten. Zo zou de VS betrokken bedrijven geen toegang meer willen geven tot internationale financiële markten.

Staatsbezoek van Chinese president
De nieuwe uitspraken van Rice komen kort voor het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de VS. Naar verwachting zullen de Amerikaanse president Obama en Chinese president Jinping tijdens dit staatsbezoek de cyberspionage en beschuldigingen aan weerszijde uitgebreid bespreken.