Wouter Hoeffnagel - 22 september 2015

Team High Tech Crime: ‘Ransomware is een plaag voor het bedrijfsleven’

Ransomware is een plaag voor het bedrijfsleven en burgers. Dit stelt Gert Ras, hoofd van het Team High Tech Crime (THTC) van de politie. De vorm van malware neemt data in gijzeling, waarna cybercriminelen losgeld eisen aan slachtoffers die hun data weer willen kunnen inzien.

Ras deed de uitspraken tegen EenVandaag en spreekt van een wapenwedloop tussen cybercriminelen en de politie. Criminelen zouden steeds inventiever en agressiever worden in hun manieren om aan geld te komen. Ransomware is volgens het THTC de snelst groeiende vorm van cybercrime. Zowel georganiseerde cyberbendes als jonge, beginnende cybercriminelen zouden in deze vorm van afpersing stappen.

Data in gijzeling nemen
Ransomware is een vorm van kwaadaardige software (malware) die een computer infecteert en alle aanwezige data versleutelt. In sommige gevallen kan de malware zich verspreiden naar andere machines of servers, waarna ook data op deze machines wordt verspreid. Voor bedrijven kan de impact van een dergelijke aanval dan ook groot zijn.

Nadat data is versleuteld eisen de cybercriminelen achter de ransomware ‘losgeld’. Alleen nadat slachtoffers een geldbedrag overmaken zouden zij weer toegang krijgen tot hun data. Zeker voor bedrijven kan het verleidelijk zijn te betalen, aangezien de schade die kan ontstaan indien bedrijven niet meer bij hun data kunnen groot is. Ras adviseert in EenVandaag echter nooit te betalen, aangezien betaling geen garantie is dat de versleutelde data daadwerkelijk weer toegankelijk wordt.

Back-ups maken
Ras adviseert vooral regelmatig back-ups te maken. Indien een bedrijf slachtoffer wordt van ransomware en data wordt versleuteld blijft de data via de back-ups toegankelijk.