Wouter Hoeffnagel - 22 september 2015

Aantal managers in Nederland neemt af

Het aantal managers in Nederland neemt af. Dit terwijl het aantal werkende Nederlanders juist afneemt. Er zijn vooral minder mannelijke managers.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In een jaar tijd is het aantal managers met 8% gedaald van 531.000 naar 490.000. Bijna een op de zeventien werkenden is nu manager tegen iets meer dan een op de vijftien een jaar geleden.

Aandeel van vrouwen in managementlagen stijgt
Hoewel vrouwen nog steeds de minderheid vormen is hun aandeel in de managementlagen van bedrijven en organisaties het afgelopen jaar licht toegenomen van 24 naar 26 procent. In totaal zijn acht van de honderd werkende mannen manager. Bij vrouwen is dit ruim drie op de honderd. Maar waren er in het tweede kwartaal van 2014 nog 400 duizend mannen werkzaam als manager, een jaar later zijn dat er nog 361 duizend. Bij vrouwen was nauwelijks sprake van een afname. Het aantal vrouwelijke managers daalde van 130 duizend naar 128 duizend.

Doordat het aantal vrouwelijke managers nauwelijks afnam zijn er nu nog 2,8 mannelijke managers voor elke vrouwelijke manager. Een jaar geleden was die verhouding nog 3,1 tegen 1. Gemeten naar arbeidsduur zijn deze man-vrouw-verschillen veel kleiner. Van alle mannen die voltijd werken was in het tweede kwartaal van 2014 nog 11 procent manager, een jaar later is dit teruggelopen tot 10 procent. Bij vrouwen die voltijd werken is het aandeel managers juist iets toegenomen. In het tweede kwartaal van 2015 bekleedde 8,5 procent van de voltijdswerkende vrouwen een managementpositie.

Voltijd en deeltijd
Voltijders, zowel bij mannen als bij vrouwen, zijn vaker manager dan deeltijders. Van de deeltijders is 2,6 procent van de mannen manager, bij vrouwen is dit 1,6 procent. Drie kwart van de vrouwen werkt in deeltijd, bij mannen is dit een kwart.