Redactie - 15 september 2015

Drie eisen waaraan elke back-up moet voldoen

Back-uppen, dat is toch gewoon data kopiëren en het dan terug kopiëren als je ’t weer nodig hebt? In 1960 was het waarschijnlijk inderdaad zo eenvoudig – net zo simpel als het ponsen van een nieuwe set computerkaarten en die op een veilige plek bewaren. In de afgelopen vijftig jaar heeft technologie zich echter razendsnel ontwikkeld en back-upprocessen dus ook. Er komt nu heel wat bij kijken: van eenvoudige file recovery tot de recovery van complexe systemen. Daarom een update: dit is wat je anno 2015 moet weten over databescherming.

Wat is data? Dit lijkt een simpele vraag, maar het antwoord is nog niet zo eenvoudig. Bij data kan het gaan om eenvoudige tekstbestanden. Of om een enorme hoeveelheid van soorten complexe informatie. In een modern computersysteem betekent data: programma’s, bestanden en metadata.

Doordat data veel vormen aanneemt, kan de verwarring groot zijn over welke data beschermd moet worden, zodat het gemakkelijk terug te halen is. In het algemeen geldt echter dat waardevolle spullen beschermd moeten worden. Net zoals holbewoners hun kinderen angstvallig uit de buurt hielden van sabeltandtijgers, ben jij waarschijnlijk heel voorzichtig met een duur horloge en bij het parkeren van je auto. Waarom bescherm je dingen? Omdat ze waardevol voor jou zijn. Als je deze items kwijtraakt of ze worden gestolen, dan verlies je ook de waarde die je daaraan hecht. En de verzekering kan alleen met geld compenseren – die kan de gedekte spullen zelf niet terughalen. Met data is het een ander geval. Als je er goed voor zorgt, moet je het ook eenvoudig kunnen terughalen – samen met de waarde ervan.

Data beschermen

Experts op het gebied van informatietechnologie (IT) beschermen data tegen verlies en vernietiging, zoals door diefstal, per ongeluk verwijderen of bewuste wijzigingen. Gelukkig is data beschermen makkelijker dan je denkt. Als je het goed voorbereidt en je plannen zorgvuldig uitvoert, is het mogelijk je data te beschermen tot op het niveau dat jij wilt. Deze items zijn het beschermen waard:

  • bootstrap-data,
  • file-structure metadata,
  • driver binaries,
  • besturingssysteem,
  • configuratiebestanden,
  • applicaties,
  • databestanden,
  • databases.

Het motto voor je back-up is: simpel, volledig, veilig.

1. Simpel

Eenvoud is waarschijnlijk de belangrijkste factor, want kwaliteit voorkomt fouten. Bedrijven die in de loop van de jaren hun back-upoplossingen hebben ontwikkeld, gebruiken misschien producten en back-upmedia die niet met elkaar werken. En dat kan voor problemen zorgen. Als bedrijven geen standaardchecklists voor recovery of backup-procedures op schrift hebben, vragen ze bijna altijd om moeilijkheden. Misschien nog wel belangrijker dan duidelijke checklists en plannen zijn gebruiksvriendelijke interfaces met minimale installatie en met recovery middels één druk op de knop. Zorg er in elk geval voor dat je gebruiksgemak als criterium meeneemt in je zoektocht naar een simpele, volledige en veilige back-upoplossing.

2. Volledig

Volledig zijn betekent niet alleen de benodigde data hebben om het systeem te herstellen na uitval, maar ook de juiste tools en processen. Je back-upsoftware kan je helpen een opstart-cd of -dvd te creëren, die je kunt gebruiken om te herstellen als je helemaal geen draaiend systeem hebt. Ook moet je back-upprogramma in staat zijn schijfpartities en -formats terug te halen in plaats van dat jij er handmatig werk aan hebt – dat is namelijk een lastige taak en moet perfect gedaan worden. Tot slot moet je back-upsoftware aan jou recovery-instructies geven. Net zoals een piloot een checklist volgt om zijn vliegtuig veilig aan de grond te zetten.

3. Veilig

Veiligheid bestaat uit twee onderdelen.

  • Betrouwbaarheid: om veiligheid te garanderen, moet back-updata betrouwbaar opgeslagen zijn. Natuurlijk moet de data leesbaar zijn, en als de back-up afhankelijk is van andere data, moet die ook leesbaar zijn. Back-upsoftware kan verschillende technieken gebruiken om data veilig op te slaan, maar als de data niet te lezen is, is het systeem niet te herstellen. Eén ontbrekend onderdeel van de data kan het complete systeem onherstelbaar maken.
  • Security: nadat data is opgeslagen, moet het beschermd worden tegen veranderingen en diefstal. Is je back-upsysteem niet veilig, dan kan een kwaadwillende een ingang vinden, data stelen en vervolgens onopgemerkt je hoofdsysteem beschadigen. De enige remedie is preventie. Houd je back-upproces eenvoudig en goed gedocumenteerd. En begin bij het begin door de data correct op te slaan.

Door: Pete Wermter, Vice President Corporate Communications Acronis

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024