Wouter Hoeffnagel - 10 september 2015

Microsoft wil dat rechter Amerikaanse overheid terugfluit in zaak rond Ierse e-mailberichten

Microsoft wil dat de Amerikaanse rechter ingrijpt in een rechtszaak tussen het bedrijf en de Amerikaanse overheid. De Amerikanen willen dat Microsoft e-mails van klanten overhandigd die staan opgeslagen op een Ierse server. Microsoft weigert en waarschuwt dat indien het hiertoe wordt gedwongen dit een ‘wereldwijde free-for-all’ ontstaat waardoor persoonlijke privacy verdwijnt.

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse bedrijf naar de rechter stapt wegens het moeten overhandigen van data die op buitenlandse servers staat opgeslagen. De Amerikaanse autoriteiten willen als onderdeel van een onderzoek naar drugshandel inzage in het e-mailverkeer van een individu uit het Ierse Dublin. Microsoft heeft daarom een bevel ontvangen om de data te overhandigen. Het bedrijf weigert tot nu toe en wil dat de rechter zich over de situatie buigt.

“We zouden gek worden als China dit bij ons zou doen”
Joshua Rosenkranz, een advocaat van Microsoft, waarschuwt dat indien de rechter het bevel goedkeurt de deur wordt opengezet voor andere landen die via dezelfde weg e-mails van Amerikanen die staat opgeslagen in de Verenigde Staten willen opeisen. “We zouden gek worden als China dit bij ons zou doen”, zegt Rozenkranz volgens Reuters.

Justin Anderson, advocaat van de Amerikaanse overheid, kijkt heel anders naar de situatie. Anderson stelt dat de Amerikaanse overheid met een geldig bevel data op kan eisen die is opgeslagen door Amerikaanse bedrijven, ongeacht de locatie waar deze data fysiek is opgeslagen. De advocaat baseert zich hierbij op de Stored Communications Act, een wet uit 1986 die is opgesteld voordat providers servers in het buitenland gingen inzetten om snelheid te verbeteren.