Witold Kepinski - 10 september 2015

Cloud heeft impact op de Nederlandse Mid- en Enterprise markt

De cloud heeft een impact op de Nederlandse Mid- en Enterprise markt. Dit blijkt uit een presentatie van Erik van Gurp (foto), Business Analyst bij Computer Profile Nederland, tijdens de jaarlijkse Meet the Press bijeenkomst van Dutch IT-channel en Executive People.

Computer Profile volgt in hoofdlijnen de definitie zoals deze door de North American National Institute for Standard and Technology (NIST) is opgesteld: “Cloud computing is a model for enabling convenient, on-demand network access to a shared pool of configurable computing resources that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort or service provider interaction.” Daarom geldt het volgende als uitgangspunt voor Computer Profile: Cloud = Een “Public cloud” die centraal staat in een omgeving die door meerdere klanten wordt gedeeld Private cloud wordt samengenomen met “Hosted” omgevingen

Ontwikkeling gebruik (Public) Cloud Applicaties

Van alle bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers die Computer Profile volgt geeft in 2015 circa 54 procent aan dat men gebruik maakt van één of meerdere applicaties uit de cloud. Dat is een stijging van ongeveer 550 procent ten opzichte van 2010.

Hierbij is gekeken naar applicaties die vanuit de organisatie worden ondersteund en geïnstalleerd, doorgaans op de server. Een eindgebruiker die bijvoorbeeld zelf een Dropbox account installeert op zijn laptop wordt hierin niet meegenomen.

Van alle applicaties die Computer Profile in kaart brengt is inmiddels 10 procent een applicatie die in de cloud draait. De overige 90 procent van de geïnventariseerde applicaties bestaat uit:

• Applicaties die op “on premises” servers draaien (local= 50 procent)
• Applicaties die op een zuster/moeder locatie draaien (remote= 20 procent)
• Applicaties in een extern data center (hosted/private cloud= 20 procent)

Het onderwijs is het segment waar veruit het vaakst gebruik wordt gemaakt van cloud applicaties. Zo goed als alle locaties geven aan hiervan gebruik te maken. Doordat Computer Profile locaties in kaart brengt vanaf circa 50 medewerkers betreffen de geïnventariseerde locaties met name instellingen uit het voortgezet onderwijs, MBO, HBO, WO en volwassenenonderwijs. Het basis onderwijs blijft dus buiten beeld. Van alle applicaties die we aantreffen bij onderwijsinstellingen betreft ruim een kwart een cloud applicatie. De bouwsector, de overheid en de transport sector blijven enigszins achter in het toepassen van cloud applicaties.

Vendoren en typen Cloud Applicaties

Kijkend naar alle bedrijfsvestigingen met 50 medewerkers dan is Microsoft de meest voorkomende vendor als het gaat om cloud applicaties. Bij 15 procent van de genoemde doelgroep komen we cloud applicaties van Microsoft tegen. Dat betreft voor een belangrijk deel het gebruik van Office 365. In de laatste twee jaar zien we een aanzienlijke groei in het gebruik van deze Office variant. Daarnaast levert Microsoft CRM uit de cloud en komen we ook het gebruik van SharePoint uit de cloud tegen.

Het merendeel van de overige vendoren komen we met cloud oplossingen tegen binnen één aandachtsgebied. RAET en ADP leveren HR toepassingen uit de cloud, Schoolmaster levert een cloudoplossing die bijzonder vaak wordt gebruikt in het onderwijs. Van Google treffen we in deze context de Office applicatie uit de cloud aan (Docs/Apps/Drive) en Salesforce betreft hier CRM oplossingen uit de cloud. Voor Afas geldt dat zij, net als Microsoft, meerdere ijzers in het vuur hebben. We treffen ze aan met cloud oplossingen op het gebied van HR, financiële oplossingen, ERP toepassingen en CRM software.

Van alle door Computer Profile aangetroffen HR toepassingen betreft bijna een derde een public cloud versie. E-commerce software betreft de toepassing die het meest wordt ingevuld met een cloud toepassing, namelijk in de helft van de gevallen. Onder vertical software worden branche specifieke toepassingen verstaan. Hiervan is 1 op 5 een oplossing uit de cloud. CRM uit de cloud (15 procent van alle geïnventariseerde oplossingen) wordt vooralsnog gestuwd door Salesforce.com en Microsoft.

Voor een aantal deelgebieden geldt dat de public cloud nog altijd niet populair is. ERP software, in gebruik bij twee derde van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers, wordt slecht in 3 procent van de gevallen ingevuld met een cloud toepassing. Voor Business Intelligence is dat slechts 1 procent en voor financiële software 6 procent.

Voor deze deelgebieden zijn de laatste jaren ook verschuivingen waarneembaar, maar in plaats van de public cloud kiest men voor deze toepassingen steeds vaker voor een gehoste of private cloud oplossing.

Van IT naar Business Manager

Doordat het toenemende gebruik van cloudapplicaties wordt de afhankelijkheid, of in ieder geval de noodzaak tot inschakelen, van de eigen IT-afdeling steeds beperkter. Hierdoor zien we dat steeds meer “IT” beslissingen ook genomen kunnen worden door “Business Managers” Bij de implementatie van een CRM omgeving voor een sales en marketing afdeling kan een marketing of sales manager in steeds meer gevallen direct zelf schakelen. Computer Profile onderkent het toenemende belang van de beslissers aan de Business kant en legt daarom steeds meer nadruk op het in kaart brengen van deze beslissers.

Zo vormen IT verantwoordelijke functionarissen momenteel minder dan een kwart van alle door Computer Profile geprofileerde contactpersonen.

Groei in outsourcing

Het toenemende gebruik in public cloud computing maar ook in private cloud computing heeft als effect dat ook outsourcing van (een deel van) het serverpark in de afgelopen 2 jaar is gestegen met 31 procent. Met name bij locaties van multinationals en bij locaties in het publiek domein zien we een flinke stijging in het gebruik van outsourcing met betrekking tot het serverpark.

(Public domain= Overheid-, Onderwijs- en Zorginstellingen, Multinationals= locaties van Global Fortune 500 bedrijven, van Forbes2000 bedrijven of van andere commerciële instellingen met ten minste 2.500 medewerkers in Nederland, National Enterprises= Locaties van commerciële bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers, Medium Sized= 50 tot 250 medewerkers in Nederland).

Per segment zijn er duidelijke verschillen waarneembaar in de ingeschakelde partijen bij outsourcing van het serverpark. Door (locaties van) Multinationals wordt een relatief beperkt aantal outsourcing partners ingeschakeld, waardoor de meest voorkomende partijen een redelijk aandeel van het totaal voor hun rekening nemen. Atos en KPN zijn bij deze organisaties de meest genoemde namen.

Door bedrijfsvestigingen uit het segment “Medium Sized Businesses” wordt een waterval aan verschillende partijen genoemd die worden ingeschakeld. Door de bijna 800 geïnterviewde partijen met een outsourcing partner in dit segment worden meer dan 500 verschillende dienstverleners genoemd. Hierdoor weet eigenlijk geen enkele vendor in dit segment een duidelijk leidende positie in te nemen.

Overall wordt de top 5 ingeschakelde outsourcing partners gevormd door: KPN (8 procent), Atos (6 procent), IBM en Capgemini (beiden 3 procent) en T-Systems (2 procent).

Afname on premises servers

Het stijgen van het cloud gebruik en een stijgende Outsourcing trend kent als tegenhanger een flinke daling in het gebruik van servers op de eigen locatie. In 2009 gaf 96 procent van de bedrijfsvestigingen die Computer Profile interviewde aan dat gebruik maakte van “on premises” servers. Op dit moment is dat het geval bij 66 procent van alle locaties. De sterkste daling in het gebruik van lokale servers is te zien bij locaties van multinationals, waar nu nog minder dan de helft van de vestigingen beschikt over lokale servers en bij overheidsinstellingen waar nu nog 56 procent van de locaties servers on premises heeft.

Naast een afname in het aantal bedrijfsvestigingen dat gebruik maakt van lokale servers neemt ook het aantal lokale servers sterk af. Ten opzichte van 2009 is in 2015 het totale aantal lokale servers dat Computer Profile aantreft ongeveer gehalveerd.
De sterke daling in aantal locaties met servers bij multinationals vertaald zich door in een zeer sterke daling in het gemiddeld aantal servers per locatie (inclusief 0). In totaal is het aantal servers in dit segment met 75 procent gedaald in de laatste zes jaar.

Bij de wat kleinere bedrijven (medium sized) zijn de gevolgen van server afname het kleinst. Daar neemt het aantal locaties met lokale servers in de afgelopen 6 jaar af met circa 12 procent. Het totale aantal servers in dit segment nam in dezelfde periode af met circa 30 procent.

Virtualisatie blijft in de lift

Waar het aantal fysieke servers blijft dalen, blijft het aantal virtuele servers groeien. Virtualisatie staat al wat langere tijd op de IT agenda, maar nog altijd zien we hier aanzienlijke stijgingen in het gebruik. In de laatste vier jaar steeg het aantal bedrijfsvestigingen dat aangeeft gebruik te maken van server virtualisatie met 67 procent.

Meest voorkomende partij voor server virtualisatie is en blijft VMWare. Circa 90 procent van de gevirtualiseerde servers die Computer Profile in 2015 aantreft opereert onder VMWare. Circa 6 procent onder Microsoft en de resterende 4 procent onder Citrix. Bij “Medium sized” bedrijven is het aandeel van VMWare met 84 procent het laagst. Microsoft neemt in dit segment circa 14 procent van de virtuele servers voor haar rekening.

Ook op het gebied van Desktop Virtualisatie is het gebruik in de Nederlandse zakelijke markt in de afgelopen 2 jaar sterk gestegen. In 2013 gaf 10 procent van de bedrijfsvestigingen aan dat hiervan sprake was. Inmiddels is dat meer dan verdubbeld naar 21 procent van de locaties. De namen van de vendoren voor desktop virtualisatie zijn dezelfde als voor server virtualisatie, maar in een andere volgorde. Circa 62 procent van de huidige VDI oplossingen komt op naam van Citrix. VMWare kent een aandeel van circa 28 procent. Het resterende deel komt op naam van Microsoft (5 procent) of overige spelers (4 á 5 procent).

Desktop virtualisatie heeft in de afgelopen 2 jaar met name voet aan de grond gekregen in de publieke sector. Bij overheidsinstanties ligt het gebruik van VDI toepassingen inmiddels op de helft van de aldaar aangetroffen locaties.

Applicatie virtualisatie is in de afgelopen 4 jaar gegroeid van 9 procent in 2012 naar de huidige 32 procent in 2015. Het betreft hoofdzakelijk een toepassing die we tegenkomen bij grotere locaties/bedrijven. Waar VMWare haast alleen heerser is voor server virtualisatie is deze rol voor Citrix weggelegd als het applicatie virtualisatie betreft. Bijna 93 procent van de door Computer Profile aangetroffen toepassingen op dit gebied betreft een Citrix oplossing. De overige 7 procent betreft Microsoft oplossingen.

Resumé

Het gebruik van cloudapplicaties kan niet meer worden weggedacht, 54 procent van de locaties gebruikt ze. Toch is er nog veel ruimte voor groei. Pas 10 procent van de applicaties betreft een (public) cloud toepassing. Office applicaties, met name Office 365 van Microsoft is nu aan een snelle opmars bezig. Circa 12 procent van de office toepassingen betreft een Office 365 toepassing.

Voor een aantal kritische toepassingen zoals BI, ERP en financiële software kiest men eerder voor hosted of private cloud toepassingen.

De aandacht voor cloud toepassingen inclusief private cloud brengt mee dat outsourcing ok in de lift zit. Ook virtualisatie blijft toenemen. Na server virtualisatie zit nu ook desktop en applicatie virtualisatie in de lift. Dat alles gaat ten koste van de lokale server, een derde van de locaties gebruikt ze niet meer en in 6 jaar tijd is het totale (lokale) server park gehalveerd.

Lees de hele presentatie hier.

 

publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding publish2connect afbeelding