Wouter Hoeffnagel - 10 september 2015

Slaapexpert: ‘Om 9 uur aan het werk moeten is een marteling’

Werkdagen die om 9 uur of eerder beginnen zijn voor werknemers een marteling en zorgen voor zowel vermoeidheidsproblemen als stress. Het zou dan ook verstandiger zijn medewerkers om 10 uur te laten beginnen.

Dit stelt slaapexpert Dr. Paul Kelley tegenover The Daily Mail. Kelley stelt dat om 9 uur of eerder beginnen de prestaties van mensen onder de 55 onder druk zet. Medewerkers die later mogen beginnen zouden dan ook beter presteren en minder vermoeidheidsklachten hebben. “We kunnen ons bioritme niet aanpassen. Je kan niet leren om op een bepaald tijdstip op te staan”, legt Kelley uit.

Slaaptekort staat centraal in de maatschappij
“Veel werknemers hebben slaaptekort. We leven dan ook in een maatschappij waar slaaptekort centraal staat. Dit brengt enorme schade toe aan lichamelijke systemen, aangezien je de fysieke emotionele- en prestatiesystemen in het lichaam aantast”, legt Dr. Paul Kelley uit. “De lever en het hart hebben bepaalde patronen, terwijl wij hen vragen twee of drie uur op te schuiven. Dit is een internationaal probleem. Iedereen leidt eronder, zonder dat dit noodzakelijk is.”

Slaaptekort zou allerlei problemen kunnen opleveren. Zo kan het voor problemen zorgen met de concentratie en het langetermijngeheugen, maar ook kunnen leiden tot woede, onrust, frustatie, impulsief gedrag, aankomen, een hoge bloeddruk, stress en geestelijke problemen.

Tot 55 jaar
De aanbevelingen van Kelley zijn vooral van toepassing op werknemers tot 55 jaar. Na het 55ste levensjaar hebben mensen minder slaap nodig, waardoor de impact van vroeger opstaan minder groot wordt.