Mogelijk toch uitzondering voor telecomproviders in Wet financiële transacties
09-09-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Mogelijk toch uitzondering voor telecomproviders in Wet financiële transacties

In de nieuwe wet op het financieel toezicht wordt mogelijk toch een uitzondering gemaakt voor telecomproviders. Dit moet het voor telecomproviders eenvoudiger maken te voldoen aan de wet, zonder dat klanten hiervan te veel hinder ondervinden. Minister Dijsselbloem van Financiën geeft de telecomsector tot het eind van 2015 de tijd om voorstellen te doen over aanpassing van de wet op het financieel toezicht .

Dit meldt Telecompaper. Wie bij zijn abonnement een smartphone neemt betaald hier in de maandelijkse abonnementskosten voor. De Hoge Raad oordeelde eerder dat dit gezien moet worden als een lening. Dit betekent dat de werkwijze valt onder de wet op het financieel toezicht , waardoor telecomproviders een inkomenstoets moeten doen bij de verkoop van ieder abonnement.

Inzicht geven in financiële situatie
Dit betekent in de praktijk dat klanten bij het afsluiten van een abonnement inzicht zullen moeten geven in hun financiële situatie om aan te tonen dat zij deze lening kunnen betalen. De bepaling in de Wft is bedoeld om te voorkomen dat mensen leningen aangaan waarvan zij de lasten niet kunnen dragen.

Minister Dijsselbloem van Financiën. overweegt nu de wet op het financieel toezicht aan te passen zodat een uitzondering mogelijk is voor telecomproviders. De providers komen sowieso onder een bepaalde vorm van toezicht te staan, alleen wordt wel gekeken hoe de impact hiervan op de telecomproviders en hun klanten kan worden beperkt. Het is aan de sector om voorstellen te doen om dit in de praktijk te realiseren. De handhaving van de wet op het financieel toezicht wordt daarom enkele maanden opgeschort.

Terug naar nieuws overzicht