India onderzoekt manipuleren van zoekresultaten door Google
31-08-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

India onderzoekt manipuleren van zoekresultaten door Google

De Indiase mededingingsautoriteit CCI is een onderzoek gestart naar Google. De Amerikaanse IT-gigant maakt volgens meerdere bedrijven in India misbruik van zijn marktpositie door eigen diensten bewust hoger te laten eindigen in de zoekresultaten. Google riskeert een forse boete die kan oplopen tot 1,4 miljard dollar.

The Economic Times meldt dat ruim dertig grote internetbedrijven bij de CCI hebben geklaagd over Google’s werkwijze. Het gaat onder andere om Facebook, Nokia’s kaartenafdeling HERE, MakeMy-Trip.com en Flipkart. Indien Google in het onderzoek schuldig wordt bevonden kan het bedrijf een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot 10% van zijn winst. Google draaide in 2014 ruim 14 miljard dollar winst, wat betekent dat de boete kan oplopen tot 1,4 miljard dollar.

‘Wij worden bewust benadeeld’
De bedrijven zijn van mening dat zij door Google bewust worden benadeeld in de zoekresultaten van diens zoekmachine. Google zou eigen diensten voorrang geven en bewust hoger laten eindigen in de zoekresultaten. Ook bedrijven die meer geld investeren in advertenties via Google’s advertentienetwerk AdWords zouden voorrang krijgen in de zoekresultaten. Google krijgt tot 10 september de tijd te reageren op de aantijgingen.

In Europa loopt een vergelijkbaar onderzoek door de Europese Commissie. Ook hier wordt Google beschuldigd een eigen dienst bewust hoger te laten eindigen in de zoekresultaten, namelijk Google Shopping. Google kan in Europa een boete opgelegd krijgen die kan oplopen tot ruim 6 miljard dollar. Google wees onlangs in een lange formele reactie de officiële aanklacht die inmiddels tegen het bedrijf is ingediend van de hand en stelt niets fout te doen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Internet