Witold Kepinski - 31 augustus 2015

Markt voor vaste telefoonlijnen is verzadigd

In het tweede kwartaal van 2015 daalde het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland met 1.000 lijnen naar 6,279 miljoen op 30 juni. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Fixed Telephony Market-rapport van Telecompaper. Traditionele telefonie bleef dalen, namelijk 5,4 procent minder voor PSTN en 1,1 procent minder voor WLR (Wholesale Line Rental), De groei van 0,9 procent van digitale telefonie naar 5,427 miljoen aansluitingen kon deze daling niet compenseren.

De grootste aanjager voor groei van digitale telefonie was VoIP via glasvezel met 5,4 procent in het tweede kwartaal. Tegelijkertijd groeide DSL-VoIP met 0,9 procent naar bijna 2,05 miljoen aansluitingen, waarmee de grote marketingacties voor triple play-diensten door Vodafone en KPN en haar merken Telfort en XS4ALL hun effecten laten zien. De groei van DSL- en glasvezel-VoIP was voldoende om een daling van 0,8 procent in het aantal VoIP-lijnen via kabel naar bijna 2,67 miljoen te compenseren.

“Het verlies van marktaandeel door de kabelaars bevestigt onze analyse dat er een verzadigingspunt is bereikt ten aanzien van het maximaal te verkopen vaste telefoonlijnen“, aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en schrijver van het rapport. “Telefonie voor 1,45 euro als goedkope toevoeging aanbieden, wat Ziggo in april is gaan doen, heeft nog geen positief effect gehad op het aantal vaste telefonieaansluitingen.” Telecompaper verwacht dat een soortgelijk verzadigingseffect zal gaan optreden voor glasvezel in 2015 en voor DSL in 2017. De gemiddelde groei per jaar voor de periode 2015 tot en met 2019 zal daardoor 0,1 procent bedragen.

Het kwartaalrapport bevat ook een inschatting van de omzet* uit vaste telefonie voor de massamarkt (consumenten en SOHO). Voor het tweede kwartaal is die omzet 303 miljoen euro, een daling van 1,8 procent vergeleken met het eerste kwartaal. Het Dutch Fixed Telephony Market 2015 Q2-rapport bevat ook een gedetailleerde voorspelling voor ontwikkelingen in de omzet uit vaste telefonie voor de periode 2015-2019, inclusief verwachte marktaandelen per technologie.