Nieuw lab van TU/e moet duizend maal snellere WiFi gaan ontwikkelen
28-08-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nieuw lab van TU/e moet duizend maal snellere WiFi gaan ontwikkelen

Door onder meer het Internet of Things stijgt het aantal draadloos verbonden apparaten de komende jaren hard. Per huis gaat het al snel om tientallen apparaten en sensoren. Om deze draadloze communicatie snel, foutloos en tegelijk te laten verlopen is nieuwe technologie nodig. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) opent daarom maandag 31 augustus de CWTe Labs, een nieuw laboratoria gericht op sneller WiFi. De CWTe Labs zijn niet alleen bedoeld voor gebruik door de TU/e, maar zijn ook beschikbaar voor bedrijven.

CWTe staat voor Center for Wireless Technology Eindhoven, waarin verschillende TU/e-kennisgebieden van draadloze technologie worden gecombineerd. De nieuwe labs worden gevestigd op de achtste verdieping van het nieuwe universiteitsgebouw Flux en nemen samen zo’n 700 vierkante meter in beslag. “We hebben hier het meest geïntegreerde wireless-lab in heel Europa”, vertelt CWTe-directeur en hoogleraar Peter Baltus. “We hebben hier alle labs en disciplines bij elkaar die je nodig hebt om draadloze systemen als geheel te bestuderen, en dat is vrij uniek.”

Elektromagnetisch afgescherm
De laboratoria zijn volledig elektromagnetisch afgeschermd van de buitenwereld om verstoring door bijvoorbeeld telefoonverkeer te voorkomen. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van speciale ramen, die elektromagnetische velden tegen te houden. Daarnaast wordt de temperatuur op een stabiel niveau gehouden en is er nagenoeg geen statische elektriciteit. Dit moet zeker stellen dat metingen betrouwbaar en nauwkeurig zijn.

Het CWTe werkt aan een aantal grote onderzoeksprogramma’s. Eén hiervan heeft als doel in 2020 WiFi te realiseren van 1 terabit per seconde (Tbps). Dat is ongeveer duizend maal sneller dan de huidige generatie WiFi. Dit is volgens hoogleraar Baltus nodig om de toenemende hoeveelheid draadloze apparaten die allemaal snel verbonden moeten zijn en elkaar niet mogen storen te kunnen verbinden.

Draadloze sensoren
De ontwikkeling van een tweede groot onderzoeksprogramma van CWTe richt zich op de ontwikkeling van draadloze sensoren die weinig tot geen stroom nodig hebben. De sensoren halen energie uit de radiogolven van het draadloze netwerk. Denk hierbij aan miniscule temperatuursensoren, die zonder bedrading in elke kamer de temperatuur kunnen meten.

Het derde project is gericht op de ontwikkeling van terahertz-technologie. Terahertz staat voor 1000 miljard trillingen per seconde, een frequentiegebied waarmee de onderzoekers kleine en goedkope technologie willen ontwikkeling voor bijvoorbeeld haarscherpe medische beeldvorming en wapendetectie.

Terug naar nieuws overzicht