Derde van de interim-professionals werkt onder zijn niveau
28-08-2015 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Derde van de interim-professionals werkt onder zijn niveau

Bijna een derde (31%) van de interim-professionals stelt onder zijn niveau te werken. 36% verdient minder dan zijn of haar standaardtarief. De professionals hebben echter wel vertrouwen in de toekomst. Ruim de helft (55%) verwacht dat het aantal opdrachten de komende twee jaar toeneemt.

Dit blijkt uit onderzoek van Michael Page. De meeste interimmers (32%) ontvangen een uurtarief tussen de 81 en 100 euro. Desalniettemin werkt 36% van de respondenten naar eigen zeggen momenteel onder hun standaardtarief. “Bedrijven huren graag overgekwalificeerde interim-professionals in, omdat zij eenzelfde traject elders al hebben gedaan en dus direct toegevoegde waarde hebben,” verklaart Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page. “Ervaren specialisten zijn snel bijgepraat. Daarom kijken bedrijven vaak of de laatste paar klussen van een interim-professional aansluiten op de opdracht.”

Nederland ondernemersland
Werkgevers zien de arbeidsmarkt veelal nog als een kopersmarkt. Als bijkomend gevolg hiervan werken veel interim-professionals onder hun niveau en vaak voor een lager tarief dan zij eerst deden. De flexibiliteit, diversiteit en vrijheid van het interimmers-bestaan vinden de ondernemers echter belangrijker dan het uurtarief. “De schaarste is echter aan het terugkomen,” stelt Voogt. “De functie-inhoudelijke eisen worden strenger, terwijl het aanbod er niet altijd is. Het advies: schiet niet door in je wensenpakket. Kritisch zijn is goed, maar te specifieke eisen kunnen leiden tot teleurstellingen.”

Toch komen er meer en meer interim-professionals op de liberaliserende arbeidsmarkt. Professionals zijn liever zelfstandig, terwijl de werkvloer steeds projectmatiger wordt. Dat vraagt om tijdelijke specialisten. Vaste arbeidsovereenkomsten zijn minder vaak de norm. Daarbij is Nederland een echt ondernemersland. In april 2015 bleek uit cijfers van het CBS dat er in Nederland momenteel een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven is. Sinds 2010 is vooral het aantal eenmanszaken en kleine bedrijven sterk toegenomen.

Win-win
Michael Page spreekt van een win-win situatie. Bedrijven gebruiken interimmers om te veranderen, te groeien en efficiënter te worden. Na een project, dat gemiddeld zes tot negen maanden duurt, heeft het bedrijf een vooruitgang geboekt en kan de interimmer zijn hart weer ophalen bij een volgende uitdaging. Weliswaar vindt niet elke interim-professional direct weer een nieuwe opdracht. Zo’n 40% van de interimmers stlet het financieel een jaar te kunnen redden zonder werk. 45% van de interimmers overweegt na een jaar zonder opdrachten een vast dienstverband.

Terug naar nieuws overzicht