Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2015

Apple-CEO Tim Cook heeft mogelijk regels van SEC overtreden

Tim Cook, CEO van Apple, maakte maandag tegenover nieuwszender CNBC bekend dat de iPhone-verkopen in China de afgelopen weken zijn gestegen. Hiermee heeft Cook mogelijk de regels van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) overtreden.

Dit zeggen verschillende advocaten tegenover Marketwatch. Cook schreef in een persoonlijke e-mail aan Jim Cramer, presentator bij CNBC, dat de verkoopcijfers van de iPhone in China de afgelopen weken zijn gestegen. Hierbij maakte Cook de opmerking niet in de toekomst te kunnen kijken, maar dat de prestaties van het bedrijf dit kwartaal geruststellend zijn.

Fair disclosure
De informatie werd uiteindelijk voorgelezen in een uitzending van CNBC. Advocaten stellen tegenover Marketwatch dat Cook hiermee mogelijk de ‘fair disclosure’-regel van de SEC heeft overtreden. Deze regel stelt dat dergelijke financiële informatie over beursgenoteerde bedrijven altijd via een publieke bekendmaking openbaar moet worden gemaakt. Hiermee wil SEC zeker stellen dat alle belanghebbende partijen de informatie gelijk ontvangen en voorkomen dat iemand vooraf wordt ingelicht om oneerlijk voordeel te krijgen.

Jim Cramer, de presentator die de e-mail van Cook ontving, is volgens Marketwatch medebeheerder van het portfolio ‘Action Alerts PLUS’. In dit portfolio zijn ook aandelen in Apple opgenomen, wat zou betekenen dat Cook een investeerder via een persoonlijke e-mail heeft voorzien van financiële informatie over het bedrijf.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024