Witold Kepinski - 24 augustus 2015

Nederlandse bedrijven hebben nog 2 tot 5 jaar nodig voor realisatie digitale werkplek

Uit wereldwijd onderzoek van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten, digitale oplossingen en managed services, blijkt dat bedrijven moeite hebben een digitale werkplek te realiseren. Dit is opmerkelijk want 8 op de 10 respondenten denkt dat een digitale werkplek voordelig is voor hun bedrijf.

Van de ondervraagde Nederlandse beslissers verwacht meer dan driekwart dat de werkplek zoals we deze nu kennen, zal verdwijnen. Tegelijkertijd verwachten zij nog 2 tot 5 jaar nodig te hebben voor het realiseren van een digitale werkplek, waar applicaties, informatie en samenwerking bij elkaar worden gebracht in een intelligente context die is afgestemd op de rol, plaats en taak van de individuele werknemer. Wereldwijd ligt dit met gemiddeld 12 tot 14 maanden een stuk lager.

Verreweg de grootste uitdaging (57,7%) voor de Nederlandse ondervraagden blijkt om binnen de organisatie kennis en contacten te vinden vanuit de verschillende locaties en afdelingen. Bijna 4 op de 10 (38,5%) van hen geeft aan dat belangrijke data niet goed verspreid wordt binnen het bedrijf doordat het tussen verschillende afdelingen blijft hangen.

Het onderzoek wijst uit dat 99% van de organisaties die wel digitale werkplek tools geïmplementeerd hebben hier de voordelen van hebben gemerkt. “Met een digitale werkplek kunnen we straks veel efficiënter en productiever werken. Een goed voorbeeld hiervan is Delta Airlines, een van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen die een mobiele werkplek creëerde voor hun 23.000 medewerkers. De mobiele werkplek zorgt voor een grote efficiëntieslag voor het personeel omdat zij alle informatie beschikbaar hebben op hun mobiele apparaten, met als resultaat een toename in on-time vertrekken een toename van transacties tijdens vluchten en een flinke besparing op brandstof omdat Delta’s vliegtuigen niet meer honderden kilo’s papierwerk hoeven te vervoeren,” vertelt André Huizing, Global lead Digital Workplace bij Avanade.“

Een aantal aanvullende Nederlandse resultaten uit het onderzoek:

Ruim 80% van de Nederlandse ondervraagden denkt dat een digitale werkplek voordelig zou zijn voor hun bedrijf, terwijl maar 57,7% aangeeft oplossingen voor een digitale werkplek geïmplementeerd te hebben;

76,9% denkt dat nieuwe technologieën zullen leiden tot nieuwe vaardigheden en disciplines – en nieuwe functies;

De Nederlandse respondenten zijn het als enigen unaniem eens over de stelling ‘Verbeterde employee engagement heeft een positief effect op de inkomsten van het bedrijf’.

Meer onderzoeksresultaten zijn beschikbaar in deze samenvatting.