Wouter Hoeffnagel - 19 augustus 2015

Zorg steeds vaker doelwit van cybercrime

De zorg is steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Vooral het feit dat zorginstellingen eerder geneigd zijn ‘losgeld’ te betalen is hiervoor aanleiding.

Dit stelt Erik Remmerzwaal, directeur van beveiligingsbedrijf DearBytes, tegenover BNR. Het bedrijf onderzocht dit jaar 250 incidenten, waarvan zo’n 30% zich in de zorg afspeelde. In veel gevallen zou sprake zijn van chantage, waarbij cybercriminelen dreigen gestolen patiëntgegevens openbaar te maken, tenzij de zorginstelling losgeld betaald.

Van tientallen tot miljoenen euro’s losgeld
De hoogte van dit losgeld varieert. Daniël Jacobs van verzekeraar ACE stelt dat hackers in sommige gevallen kleine bedragen eisen, terwijl het in andere gevallen om duizenden of zelfs miljoenen euro’s gaat.

Remmelzwaal benadrukt in het interview dat het van groot belang is dat medewerkers van zorginstellingen weten wat voor bedreigingen op internet zijn. Als het dan toch fout gaat zouden werknemers daarnaast niet moeten schromen openlijk over het incident te spreken, zodat anderen in het vervolg beter op dergelijke incidenten kunnen letten.