Meer vraag naar Amazon Web Services (AWS)
12-08-2015 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Meer vraag naar Amazon Web Services (AWS)

De vraag naar Amazon Web Services (AWS) cloud diensten neemt toe. Hierdoor kunnen verschillende soorten channel partners zaken doen met AWS en hun klanten door systemen in een wendbare cloud te bouwen zonder afhankelijk te zijn van een legacy infrastructuur. Snelle API (Application Programming Interface) koppelingen moeten zorgen dat apps van bedrijven en ISV’s altijd beschikbaar zijn. Daarvan maken steeds meer enterprise bedrijven, startups en overheden gebruik. Dit zei Werner Vogels (foto), Vice President en CTO van Amazon.com tijdens de AWS Summit in Amsterdam.

Vogels werd tijdens de AWS Summit met luid applaus ontvangen door een gemêleerd gezelschap van enkele honderden technologie partners, developers, it-beslissers en channel partners in Amsterdam-Noord. Daar kregen ze te horen dat AWS zich graag profileert als cloud ‘disrupter’ dat onderbouwd werd met groeicijfers. Vogels: “Amazon AWS groeit. Het gebruik van AWS S3 nam op jaarbasis met 102 procent toe. AWS EC2 instance gebruik groeide met meer dan 90 procent.”

Shell

Er zijn meer dan 1 miljoen actieve gebruikers van AWS. Daarvan zijn er steeds meer grootzakelijke klanten, niet alleen startups, aldus Vogels: “Ze zien dat hun organisatie meer wendbaar wordt als ze gebruik maken van de cloud. Meer dan tachtig procent van AEX bedrijven gebruikt AWS.” Nederlandse multinationals zoals Talpa, Shell en Elsevier maken steeds meer gebruik van AWS, aldus Vogels. Ook de publieke sector gebruikt AWS, zoals Universiteit Amsterdam die zijn SAP applicatie host in AWS.

Partners

Steeds meer consultancy en technologie partners bouwen systemen met AWS in de cloud, vervolgt Vogels. Dat zijn partijen zoals Oracle, Intel, Trend Micro, Riverbed, F5 Networks, BMC software en Alertlogic. Volgens Vogels zien ze de vele voordelen AWS: zoals geen legacy, geen afhankelijkheid, lage kostenstructuur en snel schakelen. De voordelen AWS zijn volgens Vogels legio, elke dag komen er nieuwe functies beschikbaar. “Die nieuwe functies zijn klaar voor direct gebruik en bieden continue innovaties.” Grote klanten zien volgens Vogels deze voordelen in zoals Nokia, Philips Healthcare, Major League Baseball StatCast, Essent energie, Unilever, PBS en Intuit.

Machine Learning en Microservices

Vogels geeft een aantal redenen waarom klanten steeds vaker kiezen voor AWS. “We hebben de meeste functies in onze infrastructuur zoals AWS marketplace, enterprise apps, platform services, adminstration & security, core services en infrastructuur. We bouwen geen platformen, maar ontwikkelen tools.” Daardoor is AWS volgens Vogels prima inzetbaar voor big data analytics. Klanten die daar gebruik van maken zijn onder andere Novartis, Merk, Airbnb en Aon.

Volgens verwacht dat klanten ook meer binnen AWS gebruiken maken van analysis & reporting en Amazon Machine Learning Service, een nieuwe dienst voor developers met functies zoals statistiek en model building. Ook is AWS geschikt voor Docker containers en microservices waarmee developers snel code kunnen schrijven, opslaan en schalen met AWS Lamba event-driven computing. Verder zijn de Appstore Challenge events en Amazon Redshift big data analytics diensten in trek, aldus Vogels. Recent werd de AWS API Gateway managed service voor developers aangekondigd om snel applicaties te koppelen. Vogels verwacht dat hierdoor nog meer applicaties in de cloud worden gebruikt en minder on-premises.

DNB

De AWS cloud voldoet volgens Vogels aan alle security en compliance eisen waarbij wordt gewerkt met een ‘shared responsibility model’. “AWS voldoet aan de EU data protection regelgeving en eisen zoals SOC 3. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft AWS goedgekeurd voor financiële transacties. De DNB maakte in 2013 al bekend dat wettelijke eisen geen belemmering meer hoeven te zijn voor financiële instellingen om gebruik te maken van Amazon Web Services (AWS). Dit houdt in dat financiële instellingen in Nederland vanaf nu gebruik kunnen maken van de AWS cloud services. Hierdoor kunnen de instellingen voldoen aan één van de wettelijke vereisten bij het gebruik van AWS. Vogels: "AWS biedt brede diensten voor hybrid IT. Hybrid IT is een onderdeel van de reis, niet het doel; dat is de cloud. Ik verwacht daarom nog meer processing naar de cloud.”

Bekijk hier de presentaties van de AWS Summit 2015.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Cloud