Redactie - 09 augustus 2015

Hoe vind je het ideale development team om je software product te realiseren?

Is programmeren niet je tweede natuur, maar loop je wel rond met een concept voor een app of ander software idee? Dan is dit het juiste moment om een development team in te schakelen. Of dit nou de eerste stappen zijn voor jou als ondernemer of dat de app juist een aanvulling is op een bestaande onderneming, het realiseren van digitale innovaties blijft altijd een uitdaging. Is je product wel op tijd af, zijn de developers te vertrouwen en krijg je waar voor je geld?

Het proces dat bij het zoeken van een geschikt development team komt kijken, kan a-technische ondernemers afschrikken. Hieronder vijf tips waar je als ondernemer op moet letten bij het uitbesteden van het programmeren.

1. Weet wat je wil
Wat het is het doel van de app en wat wil je ermee bereiken? Daarnaast is het ook van belang dat jouw doelgroep met apps overweg kan en er een markt voor is.

2. Neem niet  teveel hooi op je vork
Als je niet thuis bent in de development industrie, denk dan vooral niet dat je zomaar even een team kunt samenstellen. Ik werd geregeld in een development team geplaatst om aan een project te werken met andere programmeurs. Tegen de tijd dat we op elkaar waren ingespeeld, werden we alweer uit elkaar gerukt. Het geld was op of het project liep ten einde.

Met een aantal losse freelancers heb je nog geen effectief development team en ook het managen van de freelancers kost veel tijd. Daarom is het slim om hier hulp bij te gebruiken. Zoals StarterSquad bijvoorbeeld. Dat is een platform dat bestaande development teams koppelt aan innovatieve bedrijven om ze te helpen met digital product development.

3. Verdiep je in je development team
Kijk wat ze eerder voor hun klanten hebben bewerkstelligd. Wellicht doet de mogelijkheid zich voor om met voormalige klanten te praten. Kon het team de verwachtingen waarmaken en zou de desbetreffende klant nogmaals met de dezelfde developers willen werken.

4. Vraag zoveel mogelijk kritiek
Veel mensen met ideeën voor apps gaan er vanuit dat ze het ei van Columbus denken te hebben gevonden. Ze zijn ervan overtuigd dat niemand hier nog op is gekomen en dat iedereen er profijt van zal hebben. Bij deze je wake up call: Grote kans van niet! Heb het er met verschillende mensen over en vraag hen om feedback. Ook van je development team. Een goed development team doet niet klakkeloos wat de klant van ze vraagt, maar durft ook tegengas te geven als ideeën (nog) niet reëel of schaalbaar zijn. 

5. Maak goede afspraken
Zorg ervoor dat je verwachtingen helder zijn bij het development team en weet ook wat jij zelf kunt verwachten ten tijde van de oplevering. Door wekelijks goedkeuring te geven aan hetgeen wat er die week is gedaan, voordat het development team weer verder kan, kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan’.

Het laten maken van een software product is een serieuze investering. Zoek daarom een development team dat zich in het verleden al eens heeft bewezen en dat moeite doet om je verwachtingen waar te maken.

Door: Iwein Fuld, oprichter van StarterSquad