Redactie - 06 augustus 2015

Tien tips voor een soepele migratie naar Windows 10

Microsoft lanceerde onlangs Windows 10, en daarmee ook het laatste Windows-versienummer ooit. In plaats van om de zoveel tijd een grote release te doen, brengt de softwaregigant uit het Amerikaanse Redmond vanaf nu een frequente stroom van kleinere Windows-updates uit.

Voor IT-beheerders betekent dit dat zij zich in de toekomst dus geen zorgen meer hoeven te maken over het volgende kostbare en tijdrovende desktop-OS-migratieproces. Dat deze migraties niet altijd even eenvoudig zijn, blijkt wel uit het feit dat zestien procent van de pc’s wereldwijd nog op Windows XP draait, dat al sinds 8 april 2014 niet meer ondersteund wordt.

Dat neemt echter niet weg dat er nog één laatste migratie op het programma staat: die naar Windows 10. Of je nou gebruik maakt van XP, of bij de 58 procent hoort die nog gebruikmaakt van Windows 7.

Tien tips die jou en je bedrijf helpen om de migratie naar Windows 10 zo soepel mogelijk en pijnvrij te laten verlopen:

1. Plan je migratie en bereid je voor – Begin niet te overhaast met het installeren van Windows 10 op al je apparaten. Stap in kleine stappen over, die je van tevoren inplant. Zo houd je het proces in de hand, en voorkom je dat de hele organisatie te maken krijgt met downtime. Begin met een pilotmigratie van een of twee machines, en pas het proces voor de overige machines aan op basis van je ervaringen.

2. Kies een migratiepad – Als je werknemers gebruikmaken van recentelijk aangeschafte computers met daarop een ouder besturingssysteem, kan je die machines natuurlijk gewoon houden en hun besturingssysteem in bulk updaten. Mochten je medewerkers echter gebruikmaken van oudere computers, dan doe je er goed aan eerst nieuwe machines aan te schaffen die het geavanceerde besturingssysteem beter aankunnen. Nieuwe besturingssystemen op oude machines zorgen er vaak voor dat ze traag worden, waardoor werknemers minder productief zijn. Applicaties worden steeds geavanceerder en vragen om steeds meer rekenkracht. Op een gegeven moment krijgt je bedrijf te maken met nog een migratie: hardware. Plan vooruit om te voorkomen dat je twee keer moet migreren.

3. Maak back-ups van je oude machines – Voordat je begint aan het uitrollen van Windows 10, is het zaak om alle informatie en applicaties op je machines te back-uppen. Zonder eerst back-ups te maken, stel je bij het migreren de hele organisatie bloot aan het risico om data te verliezen. Omdat het hier niet gaat om een simpele Windows-update, maar om een clean roll-out van een heel nieuw systeem, zullen er bij het installatieproces verschillende folders met daarin belangrijke bestanden of data verwijderd worden. Voor alle gegevens, van financiële informatie tot gevoelige bedrijfsdata, bestaat het gevaar dat ze verloren gaan bij migratie en daarna niet meer te achterhalen zijn. Dat kan leiden tot verminderde productiviteit en verloren omzet, en zelfs downtime voor je bedrijf.

4. Maak gebruik van disk-imagingtechnologie voor images, niet alleen filecopy – Windows, zelfs XP, is een complex besturingssysteem met data die buiten bestanden leven. Denk aan wachtwoorden, voorkeuren en al het andere wat op je computer staat in applicaties of systeemvoorkeuren zonder in een specifieke folder te zijn opgeslagen. Gebruik een back-upoplossing met disk-imaging, zodat je hele systeem simultaan wordt geback-upt, terwijl ook je individuele bestanden worden bewaard. Bij een oplossing die alleen bestanden back-upt ben je immers niet in staat systemen of applicaties te herstellen op het nieuwe besturingssysteem, en kunnen werknemers niet inloggen in belangrijke bedrijfskritische applicaties zoals hun Exchange-mail.

5. Back-up alles – Gebruikers slaan overal bestanden op. Op hun desktop, in temp files en zelfs in de prullenbak. Zorg er daarom voor dat je ook deze vergeten folders back-upt. Je weet nooit wat voor belangrijke informatie daar allemaal in staat opgeslagen. Vergeet ook de verborgen partities niet. Deze partities, die je onder andere vindt op machines van Acer, Asus, Dell, HP en IBM, stellen gebruikers in staat hun computer te herstellen in de staat van aankoop, zonder dat ze daarvoor een cd of dvd hoeven te gebruiken. Het is erg belangrijk om deze partities te back-uppen.

6. Maak back-ups pas op het allerlaatste moment – net voor of net na je voor het laatst afsluit – Je medewerkers maken de hele tijd nieuwe documenten aan en werken doorlopend aan projecten. Door back-ups al een dag voor migratie te maken, loop je het risico dat je een hele dag werk kwijtraakt. Maak back-ups daarom pas op het allerlaatste moment, net voor migratie. Als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, is het aan te raden een incremental back-upoplossing in te zetten om de meest recente data op je machine te bewaren. De meeste back-upoplossingen bieden hier een optie voor, en met deze manier van back-uppen ben je al in een uur klaar.

7. Installeer het besturingssysteem in één keer op meerdere machines – Als je meer dan tien machines beheert, is het niet verstandig Windows 10 een-voor-een op de verschillende apparaten te installeren. Zo verspil je kostbare tijd. Elke installatie kost immers gemiddeld een uur, en bij soms wel honderden machines kan het installatieproces zo weken duren. Migreer liever alle apparaten in één keer, door gebruik te maken van tools voor bulkinstallaties. Je kunt de installatie zelfs in de avonduren of in het weekend uitvoeren om je medewerkers niet te storen in hun werkzaamheden. Zo migreer je meer dan honderd machines in nog geen vier uur.

8. Converteer een disk-imageback-up van de oude Windows naar een virtual machine – Dankzij gratis tools als VMware Player of VirtualBox kan je een oude versie van Windows laten draaien in een virtuele omgeving. Met de disk-imagingback-upsoftware, die je gebruikt om systemen voor migratie te back-uppen, moet het mogelijk zijn om die opgeslagen back-ups te converteren naar het virtual-machine-formaat (VM). Een prima manier om later een virtuele kopie van je oude besturingssysteem terug te halen, bestanden te zoeken, instellingen en applicaties te bekijken of om oude seriesleutels terug te vinden. Dit is vooral belangrijk voor Application License Keys die je wel via de userinterface van een programma kunt opvragen, maar die niet in een standaardbestand staan. Zonder back-up is het dan na de upgrade naar een nieuw besturingssysteem niet meer mogelijk om bepaalde applicaties te gebruiken. Een groot probleem voor verschillende bedrijven.

9. Gebruik de meest flexibele recoverytools – Er zijn verschillende manieren om data uit back-ups te herstellen, nadat je al je gegevens hebt overgezet naar het nieuwe besturingssysteem. Kies de tool die je de meeste flexibiliteit biedt tijdens dit proces, bijvoorbeeld met doorzoekbare catalogs, de optie om in Windows Explorer te zoeken en meer. Door een oplossing te gebruiken waarmee je op verschillende manieren naar data kunt zoeken, zorg je voor een soepelere overgang en blijven je collega’s deadlines de baas. Als je een oplossing gebruikt waarmee je maar op één manier kunt zoeken, duurt het langer om bestanden en applicaties te vinden, en langer tot werknemers weer volledig operationeel zijn.

10. Archiveer de back-up achteraf – Dat je bent overgestapt op het nieuwe besturingssysteem Windows 10 betekent niet dat je die oude back-ups van je data niet meer nodig hebt. Misschien heb je ze namelijk weer nodig als er een Windows-update plaatsvindt. Sla alle back-ups op op een externe harde schijf, in de cloud of desnoods op tapes – als je ze maar niet verwijdert.

Soepele en eenvoudige migratie

Bij het overstappen op Windows 10 krijgen veel mensen misschien het idee dat het IT-team enorm achterloopt, en hebben ze wellicht geen idee waar te beginnen met het migratieproces. Maar bedenk dat het voor het proces niet heel veel uitmaakt of je nou vijf of vijfhonderd machines moet updaten. Door bovenstaande stappen te volgen zorg je voor een soepel en (relatief) eenvoudig migratieproces, en voorkom je dat je data verliest en dat je systeem en data worden blootgesteld aan ongepatchte veiligheidsrisico’s. Maar nog belangrijker: zo zorg je dat werknemers gewoon door kunnen met hun werk.

Door: Arne van Balgoijen  Product Marketing Manager bij Portland Europe