Redactie - 21 juli 2015

Atos beveiligt centrum Eindhoven met Big Data toepassingen

Atos wil het nachtleven in het centrum van Eindhoven veiliger maken. De digitale dienstverlener gebruikt Big Data Intelligence om mogelijke incidenten in het drukbezochte uitgaansgebied Stratumseind een stap voor te zijn. Atos werkt hierbij samen met onder andere DITTS en Intel. 

Het project heet 'CityPulse' en beoogt een ‘vinger aan de pols’ te zijn voor stedelijke veiligheid. Analyses van Big Data stellen hulpdiensten en autoriteiten in staat om op tijd in te grijpen en zo de veiligheid te waarborgen. Atos is naar eigen zeggen tevreden over de eerste resultaten van dit pilotproject. Eindhoven is hiermee een voorbeeld voor andere steden en uitgaansgebieden wereldwijd, vindt Atos.

Atos ontwikkelt CityPulse met hoofdpartners Dutch Institute of Safety & Security (DITSS) en Intel. Het doel van de pilot is de stad Eindhoven te helpen met het managen van de veiligheid in het uitgaansgebied Stratumseind. Ieder weekend trekt deze populaire straat in het centrum van Eindhoven bijna 20 duizend bezoekers, die zich vermaken in de meer dan vijftig cafés, nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden.

De Eindhovense wethouder Bianca van Kaathoven: “De CityPulse pilot is belangrijk voor ons, omdat Eindhoven een innovatieve stad is. We gebruiken de openbare ruimte om nieuwe, innovatieve ideeën te ontwikkelen. CityPulse helpt ons om van Stratumseind een veiliger en prettiger uitgaansgebied voor iedereen te maken. We zijn erg onder de indruk van de eerste resultaten en wat Atos samen met haar partners voor elkaar heeft gekregen hier.”

Atos heeft naar eigen zeggen een voortrekkersrol in deze innovatieve pilot, waarbij zowel Big Data als real-time data analyses gebruikt worden en waarbij de privacy van de verzamelde gegevens is gewaarborgd. De data-analisten van Atos gebruiken intelligente patronen en inzichten uit de verzamelde data om autoriteiten te informeren en specifieke acties te triggeren. Naast videobeelden en audiofragmenten van beveiligingscamera’s en microfoons worden ook data van social media gebruikt om een compleet en helder beeld te schetsen van de situatie op straat. Dit helpt de autoriteiten op tijd in te grijpen en escalatie van situaties te voorkomen.