Redactie - 19 juli 2015

Samenwerking is toekomst van de zorg

Eens niet op het eigen Cisco-kantoor maar bij een klant op locatie – het imposante en splinternieuwe Meander  Medisch Centrum in Amersfoort – organiseerde Cisco onlangs zijn Coloborate Now!-event. Naast inspirerende presentaties van Cisco zelf en drie klantrelaties werd de deelnemers in het Meander Experience Center, dat was ingericht met spullen van Cisco, Intel, NetApp en Citrix, een aantal demonstraties voorgeschoteld van geslaagde collaboration-projecten op medisch vlak.

Het is buiten stralend weer, maar de opkomst heeft daar niet onder te lijden. Het auditorium van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is goed gevuld als Gastheer Vincent van Luling, Director Digital & ICT bij Meander, de deelnemers aan Cisco’s Collaborate Now!-event welkom heet. Hij kondigt een interessant programma aan met voor de pauze sprekers van Cisco over ‘collaboration cloud services’ en ‘de toekomst van collaboration’, terwijl er na de pauze demonstraties worden gegeven van geslaagde collaboration-projecten, en Meander Medisch Centrum, ABN AMRO, en War Child Nederland zullen vertellen over de toepasbaarheid en business-relevantie van collaboration in hun organisaties.

Johan Van Puymbrouck, Engineering Manager bij Cisco op gebied van Cloud Collaboration, bijt het spits af met een presentatie over collaboration in een cloudomgeving. Alle bekende voor- en nadelen van cloudcomputing in het algemeen en collaboration-cloudservices in het bijzonder worden door hem nog eens helder en duidelijk in beeld gebracht, tegen de achtergrond van de toepassingen die Cisco op dit terrein te bieden heeft.

In een zeer origineel opgebouwd betoog neemt Van Puymbroucks collega Jan-Willem Ruys,  Technical Solutions Architect bij Cisco, de zaal vervolgens mee naar de toekomst van collaboration. Uitgaande van de trends die hij nu signaleert, spiegelt hij zijn gehoor een aantal perspectieven voor die in steeds sneller tempo naderbij komen.

Trends

“Kijkend naar de trends van dit moment kunnen we ons een idee vormen van waar het in de wereld van collaboration heen zal gaan de komende jaren”, zegt Ruys. Allereerst is er de versnellende groei van bandbreedte. “We zijn geneigd lineair te denken, maar in de technologie groeien veel dingen exponentieel. In 2010 had ik een kabelverbinding van 60 Mbps tot mijn beschikking, nu in 2015 kan ik als ik wil al 200 Mb krijgen en naar verwachting is dat in 2020 al 1 Gb.”

Een tweede trend is dat we steeds mobieler worden, want ook daar worden de beschikbare bandbreedtes steeds groter. Gevolg? Mensen zijn meer en meer constant ‘connected’. Bewijs? Pak je tablet of smartphone en kijk eens naar de applicaties die je op het eerste scherm hebt staan. Haal vervolgens je WiFi eraf en kijk dan wat het nog doet. Weinig of niets! Hiermee gerelateerd is dat er steeds meer kan worden gedaan met locatiegegevens. Want door middel van WiFi kunnen we door driehoeksmeting bijvoorbeeld waarnemen waar in een warenhuis zich veel mensen ophouden en waar weinig. Zo kun je zien hoe klanten door het warenhuis stromen. Heel bruikbare informatie voor de winkeleigenaar. “En op dezelfde manier kun je in een modern, met flexplekken uitgerust kantoor in beeld brengen hoe er van alle voorzieningen daar gebruik wordt gemaakt”, stelt Ruys vervolgens. “Waar houden mensen zich over het algemeen wel en niet op, wanneer komen ze, wanneer gaan ze weg, et cetera. Daar kan ik vervolgens een boekingssysteem aan koppelen, zodat ik ook een beetje kan gaan sturen als ik dat wil. Bijvoorbeeld bureaus zo voor mensen boeken dat ik bepaalde disciplines wat meer met elkaar in contact breng. Meetingrooms zijn ook een mooi voorbeeld. In veel kantoren is er nooit een vrij, omdat ze vaak wel worden geboekt maar vervolgens niet bezet. Wij hebben systemen die dat kunnen detecteren en zo’n vergaderkamer na tien minuten weer vrijgeven als hij niet wordt gebruikt. Dat maakt het kantoorgebruik stukken efficiënter, al was het alleen maar omdat het bijvoorbeeld voorkómt dat men nog meer vergaderruimtes gaat creëren. Cisco geeft op zijn website met ‘Project Workplace’ een idee van hoe meetingrooms eruit zouden moeten zien en waar zoal behoefte aan is. Niet alleen grote vergaderruimtes, maar juist ook een reeks kleinere waarin je met groepjes van vier kunt samenwerken, met of zonder hulp van video.”

Cloud

Een volgende trend is cloud. Waar komt cloud vandaan? Cloud is nu mogelijk omdat we over van die bizarre bandbreedtes kunnen beschikken. Waarom stond alle IT-hardware namelijk in de kelder of op de zesde verdieping? Niet, zegt Ruys, omdat we dat zo leuk vonden, maar omdat dat dat de enige manier was om over voldoende bandbreedtes tussen systemen te kunnen beschikken. Maar als bandbreedte geen issue meer is en ik voor een heel redelijk bedrag een aantal gigabyte heen en weer kan sturen, dan kan ik nu zonder problemen een deel van mijn IT-infrastructuur veel goedkoper elders onderbrengen, of zelfs geheel aan een andere partij uitbesteden. “Bij ons op het Cisco-kantoor hebben we nog één IT-man over. Tien jaar geleden zaten er nog tien man op IT.”

WebRTC

Nog een trend: het gaat tegenwoordig niet meer zozeer om wat voor device je gebruikt, maar om met welke browser je werkt. Die browsers bieden steeds meer mogelijkheden. “Vroeger moest een spreadsheet op jouw computer draaien, want daar zat de processor. Tegenwoordig heb je spreadsheets die prima in je webbrowser draaien”, houdt Ruys de zaal voor. “Hetzelfde geldt voor collaboration-applicaties. Sinds een paar maanden hebben we nu WebRTC, een standaard waarmee audio en video rechtstreeks in de browser kan worden gedraaid. Dat maakt dus collaboration-applicaties mogelijk waarvoor ik op een device zelf niets meer nodig heb. Dus heb je een applicatie geschikt gemaakt voor een bepaalde browser dan kan die op elk device draaien waarop die browser wordt gebruikt. Dat is nog eens een manier van een applicatie uitrollen. Dat maakt dat het besef dat wij eerst iets moeten installeren op onze computer voordat die iets doet, straks wellicht bij de meeste gebruikers volledig zal verdwijnen.”

De ontwikkelingen zullen de komende jaren versneld plaatsvinden, omdat de techniek die exponentiële versnelling haast van nature in zich heeft. “Dat maakt dat de komende vijf jaar net zulke ingrijpende veranderingen zullen laten zien als de achterliggende vijftien jaar”, voorspelt Ruys zijn presentatie afrondend. Een inspirerende voordracht, die exemplarisch is voor het succes van de rest van Cisco’s Collaborate Now! in Amersfoort.

Door: Dick Schievels