Hoeveelheid spam loopt terug

19-07-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Hoeveelheid spam loopt terug

49,7% van alle e-mails bevat ongewenste reclame, ook wel spam genoemd. Het is voor het eerste sinds september 2003 dat het percentage spam onder de 50% zakt.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Symantec, dat iedere maand cijfers publiceert over cybercriminaliteit waaronder spam. Het bedrijf baseert deze cijfers op eigen data. In de maand juni bevatte 49,7% van de e-mails spa. Dit is minder dan in mei, toen nog 51,5% van de mailtjes spam bevat. In mei was het percentage spamberichten ook al gedaald en bedroeg in april 2015 nog 52,1%.

Phishing
Ook de hoeveelheid phishingpogingen per e-mail is in juni gedaald. Phishing is een vorm van cybercrime waarbij cybercriminelen met legitieme ogende mailtjes of websites nietsvermoedende gebruikers proberen te verleiden zelf informatie te overhandigen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een mailtje die van een bank bank afkomstig lijkt en stelt dat de klant opnieuw moet inloggen om zijn account te heractiveren. 1 op 2.448 mailtjes was in juni een phishingmailtje. In mei was dit nog 1 op 1.865.

De hoeveelheid kwaadaardige software, ook wel malware genoemd, die via e-mail wordt verspreidt is ook gedaald in juni. Als we echter kijken naar de totale hoeveelheid nieuwe malware is een forse stijging zichtbaar. In juni verschenen 57,6 miljoene nieuwe malware varianten, ten opzichte van 44,5 miljoen in mei en 29,2 miljoen in april.

Ransomware
Ook de hoeveelheid ransomware is voor de tweede maand op rij gestegen. In totaal werden 447.000 verschillende ransomware varianten ontdekt in juni. Ransomware is malware die data in gijzeling neemt, waarna cybercriminelen losgeld vragen aan gebruikers die weer toegang willen krijgen tot hun data.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security