Redactie - 17 juli 2015

Samsung ontwikkelt zich verder in zakelijke markt

Voor Samsung is de tijd meer dan rijp om de zakelijke markt te betreden. Daarover zijn Erwin van der Valk, verantwoordelijk voor marketing zakelijke markt bij Samsung Nederland, en Mildo Meijer, Head of Operations B2B, het roerend eens.

Samsung lijkt als onderneming vooral op de consumentenmarkt actief te zijn en daar kennen de meeste mensen het merk ook van. Van TV's,  camera’s, monitoren, wasmachines tot en met natuurlijk smartphones en tablets. Maar Samsung is zo'n internationaal bedrijf dat van alles maakt; van medische apparatuur tot mammoettankers, van processoren tot wolkenkrabbers. De laatste jaren heeft Samsung bij het grote publiek als merk vooral furore gemaakt met zijn intelligente apparaten als slimme schermen, smartphones en tablets en de wijze waarop deze met elkaar samenwerken. “Dat is meteen ook de aanleiding geweest om de zakelijke markt te gaan benaderen,” zegt Van der Valk. Want al die consumentenelektronica en dan vooral de smartphones en tablets worden in toenemende mate zakelijk gebruikt.

Executive Briefing Center en Proof of Concept Center

Drie jaar geleden is op strategisch niveau in Korea besloten de zakelijke markt te betreden. Van der Valk: “In onze bedrijfsdoelstelling staat dat we wereldwijd een omzet van 400 miljard dollar willen halen.Ongeveer 100 miljard dollar daarvan moet uit de zakelijke markt komen.Dat is de stip aan de horizon om samen met partners naartoe te werken”

Wie wil weten wat Samsung de zakelijke markt te bieden heeft, kan terecht in het Executive Briefing Center in Delft om kennis te maken met het zakelijk portfolio van Samsung en zijn solution partners. Als er een keuze is gemaakt voor Samsung en de gewenste zakelijke oplossing, dan is er ook nog een Proof of Concept Center in Breda; een échte omgeving om op basis van klantconfiguratie de oplossingen van Samsung te testen.

Samsung investeert dus niet alleen in een ervaring, maar investeert vooral flink in het partnerkanaal voor de zakelijke markt.

Mobility in een centrale rol

Mobility is een deelgebied waar Samsung zich nadrukkelijk op begeeft. Niet alleen met  smartphones en tablets, maar vooral met de oplossingen voor de zakelijke gebruiker van mobile device management en – uiteraard – beveiliging. Denk ook aan  specifieke applicaties voor onderwijs, overheid en bijvoorbeeld de zorgsector. Kijken we naar mobile security dan kent Samsung de eigen oplossing genaamd KNOX. Deze oplossing zorgt voor een unieke vorm van beveiliging van mobiele apparatuur, de applicaties en het dataverkeer; KNOX voldoet aan de allerstrengste eisen. Mildo Meijer: “Bij mobility gaat het om de integratie van mobile devices in alle bedrijfsprocessen Mobiele apparaten nemen een centrale rol in als het gaat om het ontsluiten van het bestaande en het toekomstige netwerk van hardware en processen. Dan moet je ook denken aan het inrichten van virtuele werkplekken die via mobile devices zijn ontsloten,  tot aan het uitlezen van echo’s en patientendossiers in een ziekenhuis op je smartphone.” Dit gaat trouwens verder dan de mobiele apparatuur zelf, want ook managed print services enmobile cloud printing horen hierbij. En dan is er nog virtualisatie: Samsung werkt nauw samen met bedrijven als VMware en Citrix om de virtuele werkplek goed en veilig te bedienen.

Sleutelrol voor partners

Los van Samsung’s eigen intelligente oplossingen zijn partners voor de zakelijke tak van het merk van cruciaal belang.  Partners ontsluiten voor Samsung een breed scala aan oplossingen;   er is heel bewust gekozen om  indirect de zakelijke markt via partners te bedienen.   Van der Valk vind deze structuur van grote toegevoegde waarde. “We hebben wel een direct touch team voor een aantal corporate klanten maar die beheren in hoofdzaak de relatie.De oplossingen worden altijd samen met een partner naar de klant gebracht. Als er samen met een klant wordt gekeken naar de oplossingen, dan zoeken wij samen met de partners naar de beste..”

De onderneming is een relatief jonge speler op de zakelijke markt. “Maar het gaat goed”, zegt Meijer, “Er komen dagelijks nieuwe partners bij. We hebben nu 475 geregistreerde partners. Dat zijn bijvoorbeeldsystem integrators, solution providers die totaaloplossingen leveren, maar denk ook aan de verkoper om de hoek die is gespecialiseerd in een aantal oplossingen of in een bepaalde verticale branche. Wij hebben iedereen nodig om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen bedienen.”

Samsung kent drie soorten niveaus voor partners, verdeeld naarplatina, goud en zilver. Wegingsfactoren zijn onder andere kennis en ervaring, grootte van de sales en service organisatie en natuurlijk de omzet. De laatste is slechts indicatief, want de insteek van Van der Valk en Meijer is altijd om samen verder de omzet te ontwikkelen.

Kennisoverdracht

Samsung schenkt veel aandacht aan kennisoverdracht. Daarvoor is in Delft ook het Executive Briefing Center ingericht. “We kunnen hier op dit moment 104 scenario's laten zien”, vertelt Van der Valk. Wie door het centrum heen loopt, ziet overal Samsung hardware draaiend in één van de scenario’s en krijgt tegelijk uitgelegd voor welke specifieke oplossing de toepassing bedoeld is. Een voorbeeld is smart signage. Van der Valk: “Vroeger was je een week verder als je het beeld op een scherm wilde wijzigen. Je moest een ontwerper inhuren, artwork laten maken, enzovoort. Dat hoeft nu niet meer, de schermen laten zich intuïtief bedienen. Of het nu gaat om één scherm of een volledig netwerk op nationaal niveau; de content is eenvoudig en hoogwaardig te ontsluiten. Of het nu gaat om een retailer of een nationale winkelketen, de informatie die je wilt laten zien is binnen enkele minuten live en dat kan je hier direct beleven.”

Zeven marktsegmenten

Samsung Nederland heeft zeven marktsegmenten gedefinieerd om actief te bewerken en waarvoor het bedrijf nog partners zoekt.

Het gaat om retail/services, gezondheidszorg, transport, financiële dienstverlening, overheid, onderwijs, en het hotelwezen. Die kernmarkten vind je terug in het  Executive Briefing Center. Er is een hotelkamer ingericht, evenals een operatiekamer, er staan kassasystemen. Er zijnmeerdere ruimten ingericht zodat je in het echt kunt ervarenwelke oplossingen mogelijk zijn en welke producten daarbij horen. Wie denkt bijvoorbeeld aan klimaatcontrole als het over educatie gaat? Er is de laatste tijd veel over te doen geweest over slecht geventileerde klaslokalen en beroerde luchtkwaliteit in scholen. Mildo Meijer: “Wij kunnen laten zien hoe je dat wel kunt regelen en we kunnen je ook laten beleven  hoe een smart white board werkt en hoe je eenvoudig een klas kunt omvormen tot een digitale leeromgeving.Als een klant een keuze heeft gemakt, dan kunnen we in Breda ook nog eens de gewenste oplossing toetsen en verankeren en een Proof of Concept aanbieden. Natuurlijk allemaal in nauw overleg met onze partners.”

Door: Teus Molenaar

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024