Europees onderzoek naar overtreding mededingingswetten Qualcomm

17-07-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Europees onderzoek naar overtreding mededingingswetten Qualcomm

De Europese Commissie start een officieel onderzoek naar de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm. Het bedrijf wordt ervan verdacht de mededingingswetten te hebben overtreden en zijn dominante marktpositie te hebben misbruikt om concurrenten te benadelen.

Het onderzoek gaat kijken of Qualcomm chips onder de kostprijs heeft verkocht in een poging consumenten buiten spel te zetten. Het bedrijf zou afspraken hebben gemaakt met fabrikanten van smartphones en tablets en hen een forse korting hebben beloofd indien zij exclusief chips afnemen bij Qualcomm. Een flink aantal fabrikanten zouden zijn ingegaan op dit aanbod, waardoor concurrenten van Qualcomm werden benadeeld.

Chips van Qualcomm worden veel gebruikt in smartphones en tablets. Alle grote fabrikanten maken gebruik van chips van het Amerikaanse bedrijf. Samsung is de enige uitzondering hierop en is onlangs overgestapt op de zelf ontworpen Exynos chips. Indien het bedrijf schuldig wordt bevonden kan het rekenen op een forse boete, die kan oplopen tot in de miljarden.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware