Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2015

Bedrijven en onderzoekscentra werken aan radio-interface onder 6 GHz voor 5G-netwerken

Een groep van zestien grote organisaties uit de telecomsector bundelt zijn krachten om de ontwikkeling te stimuleren van een nieuwe radio-interface onder 6 GHz voor 5G-netwerken. Het project FANTASTIC-5G richt zich op het vergroten van de capaciteit, het verhogen van de flexibiliteit en het verbeteren van het energierendement van de nieuwe generatie mobiele netwerken.

Toekomstige mobiele netwerken moeten flexibeler en efficiënter zijn dan de huidige 4G-, 3G- en 2G-netwerken om het hoofd te kunnen bieden aan de stijgende eisen die gesteld worden. De diversiteit van smartphones en tablets van consumenten wordt groter en het 'Internet of Things’ zorgt voor een enorme toename van het sensorgerelateerde verkeer. Daarom is een nieuwe radio-interface voor 5G – die het toestel van de gebruiker verbindt met het mobiele netwerk en de manier bepaalt waarop de informatie van en naar dat toestel wordt gestuurd – echt nodig.

FANTASTIC-5G
Het project FANTASTIC-5G, dat twee jaar loopt, is gericht op de ontwikkeling van een nieuwe polyvalente radio-interface voor 5G-netwerken die met een frequentie lager dan 6 GHz werkt en die:

  • uitermate flexibel is om verschillende soorten dataverkeer te kunnen ondersteunen;
  • schaalbaar is om het steeds groter wordende aantal netwerktoestellen te kunnen bedienen;
  • veelzijdig is om uiteenlopende toesteltypes en verkeers/transmissiekarakteristieken te kunnen verwerken;
  • borg staat voor een efficiënt gebruik van energie en hulpbronnen om zo het beschikbare spectrum beter te kunnen benutten;
  • toekomstbestendig en gemakkelijk te upgraden is naar nieuwe softwareversies.

FANTASTIC-5G heeft acht miljoen euro gekregen van de Europese Commissie, in het kader van het EU-initiatief Horizon 2020 dat bedoeld is om de digitalisering van Europa te bevorderen.

Deelnemers
Aan het project FANTASTIC-5G nemen dienstverleners deel (Orange, Telecom Italia), maar ook leveranciers van componenten en infrastructuur (Alcatel-Lucent, Huawei, Intel, Nokia, Samsung, Sequans Communications, Wings ICT Solutions), universiteiten (Aalborg University, Politecnico di Bari, Institut Mines-Telecom/Telecom Bretagne, University of Bremen) en onderzoekscentra (Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives - Laboratoire d’électronique et de technologie de l’information (CEA-Leti),Fraunhofer Heinrich Hertz Institut (HHI)) uit heel Europa.

“FANTASTIC-5G is ontzettend belangrijk, aangezien de polyvalente radio-interface die binnen dit project wordt ontwikkeld, zal worden geëvalueerd en goedgekeurd door de partners. Dit helpt om tot een consensus te komen en zal ook het standaardiseringsproces van 5G vergemakkelijken,” zegt Frank Schaich van Alcatel-Lucent Bell Labs, die het project FANTASTIC-5G leidt.