Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2015

Microsoft stopt ondersteuning voor antimalware en -virus tools voor Windows XP

Microsoft geeft de Malicious Software Removal Tool voor Windows XP geen updates meer. Ook de antivirus oplossing Security Essentials wordt door het bedrijf niet meer ondersteund, terwijl ook de Java-support voor XP is stopgezet. XP-gebruikers lopen vanaf nu dan ook extra risico slachtoffer te worden van cyberaanvallen.

De ondersteuning voor Windows XP is in april 2014 gestopt. Sindsdien konden gebruikers wel nog Security Essentials inzetten om malware en virussen op te sporen. Deze kwaadaardige bestanden konden vervolgens worden verwijderd met behulp van de Malicious Software Removal Tool. Beide tools krijgen nu dus geen updates meer, waardoor nieuwe malware niet meer kan worden opgespoord en verwijderd. Ook de technische ondersteuning voor Java voor Windows XP is door Oracle afgelopen week gestopt.

Door de stappen is Windows XP een stuk kwetsbaarder geworden en hebben XP-gebruikers nog minder mogelijkheden zich tegen cybercrime te verdedigen. Wie nog gebruik maakt van Windows XP wordt dan ook geadviseerd zo snel mogelijk te upgraden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024