MIT: ‘Backdoors in encryptie brengen digitale veiligheid ernstig in gevaar’

08-07-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

MIT: ‘Backdoors in encryptie brengen digitale veiligheid ernstig in gevaar’

Al langer roepen overheden techbedrijven op in encryptie backdoors in te bouwen, zodat opsporings- en handhavingsinstanties in staat zijn versleutelde verbindingen af te luisteren. Dergelijke backdoors zouden de digitale veiligheid echter ernstig in gevaar brengen.

Hiervoor waarschuwen wetenschappers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT). De wetenschappers uiten hun zorgen in de paper ‘Keys Under Doormats’, waarmee zij verwijzen naar de gewoonte van sommige mensen om een huissleutel onder de deurmat te leggen. Zij kunnen hierdoor altijd eenvoudig hun huis binnenkomen, maar maken hun huis hierdoor ook kwetsbaar voor inbrekers die dezelfde sleutel kunnen gebruiken.

'Backdoor is sleutel onder de mat'
De wetenschappers stellen dat een backdoor in encryptie hiermee te vergelijken is. Zo’n backdoor geeft overheden toegang tot versleutelde verbindingen, maar kan ook worden misbruikt door cybercriminelen. De experts stellen dan ook dat een dergelijke backdoor niet mogelijk is zonder hiermee cybercriminelen in de kaart te spelen. De maatregel zou dan ook niet opwegen tegen de gevolgen.

De experts wijzen onder andere op beveiligingsrisico’s bij overheidsinstanties, die aantonen dat backdoors eenvoudig kunnen worden gestolen door aanvallers of kunnen uitlekken. Indien deze backdoors in handen vallen van kwaadwillenden kan de impact echter enorm zijn, onder andere op economisch gebied. Daarnaast kunnen ook binnen vertrouwde organisaties en overheden kwaadwillenden aanwezig zijn die de backdoors kunnen misbruiken.

Terug naar nieuws overzicht
Security