‘Opnieuw ontslagronde op komst bij Microsoft’

08-07-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

‘Opnieuw ontslagronde op komst bij Microsoft’

Microsoft kondigt op korte termijn opnieuw een grote ontslagronde aan. Een jaar geleden schrapte het bedrijf ook al 18.000 banen. Dit melden anonieme bronnen tegenover de New York Times. Het is niet bekend hoeveel banen er op de tocht staan.

Microsoft zal bijkomend tot 7.800 banen schrappen in de afdeling die gsm's en smartphones produceert. De herstructurering van de telefoonactiviteiten, die Microsoft vorig jaar overnam van Nokia, gaat gepaard met een afschrijving van 7,6 miljard dollar, zo meldt het bedrijf.

Het banenverlies, waar The New York Times eerde al over berichtte, is een gevolg van de tegenvallende Nokia-deal. De gehoopte toename van de verkoop van Lumia-smartphones met Windows Phone als besturingssysteem en bijbehorende omzet is uitgebleven.

Zowat een jaar geleden kondigde Microsoft reeds een herstructurering aan waarbij 18.000 jobs verdwijnen - het merendeel bij het vroegere Nokia, omwille van de integratie.

Microsofts CEO Satya Nadella, die begin vorig jaar Steve Ballmer, opvolgde, zet meer in op cloud- en onlinediensten en minder op hardware. In dat kader raakte vorige maand bekend dat de voormalige Nokia-topman Stephen Elop Microsoft verlaat. Na de overname ter waarde van 5,44 miljard euro, die vorig jaar afgerond werd, leidde hij de toestellenafdeling. Maar die afdeling wordt samengevoegd met de kernactiviteit rond het Windows-besturingssysteem en met de Windows-topman aan het hoofd.

Nadella leidde de cloud-afdeling vooraleer hij CEO werd. Sinds hij CEO is, nam Nadella softwareproducenten voor mobiele toestellen en de cloud over, en zette hij het mes in afdelingen die niet tot de kern van zijn strategie behoren.

Aan het einde van het eerste kwartaal telde Microsoft zowat 118.000 werknemers wereldwijd.

18.000 banen
Microsoft kondigde in juli 2014 aan zo’n 18.000 banen te schrappen, waarbij vooral de mobiele tak van het bedrijf hard werd getroffen. De reorganisatie zou noodzakelijk zijn geweest door de overname van Nokia, waardoor veel overlap was ontstaan in functies.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht