Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen

Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen

08-07-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Zp’er vaak ingeschakeld om ontbrekend vakmanschap op te vangen

De belangrijkste reden voor organisaties om zp’ers in te huren, is voor een meerderheid (71%) het invullen van ontbrekend vakmanschap. Zelfstandige professionals delen die overtuiging en zijn daarbij van mening dat opleiding en doorontwikkeling essentieel voor hun succes zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex in samenwerking met ABN AMRO onder meer dan 1.500 Nederlandse zp’ers. 88 procent van de ondervraagden vindt dat hij/zij zich moet blijven specialiseren om de stempel ‘vakman’ te kunnen behouden en 66 procent denkt dat hij/zij zich beter kan specialiseren dan verbreden.

Goed opdrachtgeverschap ontbreekt
Uit het onderzoek blijkt ook dat een grote meerderheid (77%) van de zelfstandigen zich ‘extern’ voelt binnen de organisatie waar zij werkzaam zijn. Zp’ers zijn zich bewust van hun flexibele rol binnen de organisatie, maar dit hoge percentage geeft aan dat zelfstandigen zich vaak niet helemaal thuis voelen bij het bedrijf waar zij hun project uitvoeren. Inhurende organisaties faciliteren hun externe professionals ook onvoldoende als het aan de zp’ers ligt: slechts 35 procent is van mening dat hij/zij voldoende gefaciliteerd wordt door de opdrachtgever.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Een goed ontwikkelde flexibele schil wordt aankomende jaren een belangrijk thema voor het bedrijfsleven. Zp’ers winnen aan aanzien en hun vakmanschap is nodig om organisaties flexibel te houden en kenniskloven in te vullen. Organisaties hebben nog genoeg te leren op het gebied van sourcing, kennisborging en het op een juiste manier faciliteren van professionals binnen de flexibele schil. Hoewel zp’ers externe werknemers zijn, willen zij zich wel betrokken voelen bij de organisatie. Behandel hen daarom nagenoeg hetzelfde als vaste medewerkers. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het interne trainingsprogramma en deelname aan bedrijfsuitjes.”

Terug naar nieuws overzicht