ACM: ’Nederland heeft meer vaste telecomnetwerken nodig’

07-07-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

ACM: ’Nederland heeft meer vaste telecomnetwerken nodig’

Door de fusie van Ziggo en UPC blijven er nog maar twee vaste telecommunicatienetwerken over in Nederland: van Ziggo en KPN. Dit is onvoldoende om een goede marktwerking te garanderen en consumenten de beste aanbiedingen te kunnen doen wat betreft prijs en kwaliteit.

Dit stelt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Fonteijn deed zijn uitspraken op een congres in Londen over mededinging en regulering in de telecomsector. De consolidatie die plaatsvindt op de Nederlandse telecommarkt vindt ook in andere delen van Europa plaats.

‘Meer telecomnetwerken leidt tot meer innovatie’
Fonteijn wijst op een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waaruit blijkt dat er een verband bestaat tussen het aantal telecomnetwerken en de mate van innovatie in de telecommarkt. "Een bijzondere bevinding was dat in markten waar nieuwe spelers op de markt komen of waar minstens vier exploitanten actief zijn, de investeringen in nieuwe netwerkinfrastructuren toenemen. Dit rapport toont ook dat consolidatie in een land misschien niet de beste weg is, als je wilt dat marktdeelnemers investeren en innovatief zijn”, tekent NU.nl op uit de mond van Chris Fonteijn.

In Nederland werd in 2011 voor het laatst een marktonderzoek uitgevoerd naar de telecomsector. Tele2 diende begin dit jaar nog een verzoek in tot een nieuw marktonderzoek na de fusie van Ziggo en UPC. ACM oordeelde echter dat deze fusie geen aanleiding vormde voor een nieuw onderzoek.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom