Witold Kepinski - 08 juli 2015

Nederland in internationale top vijf internetsnelheid

Nederland heeft zich in het eerste kwartaal van 2015 met een gemiddelde internetsnelheid van 15,3 mbps bij de vijf landen met de hoogste gemiddelde internetsnelheid gevoegd. Dat blijkt uit het meest recente State of the Internet-rapport van Akamai. In het laatste kwartaal van 2014 stond Nederland nog op de zesde plek in de lijst.

Gemiddelde snelheid en pieksnelheid

De gemiddelde internetsnelheid nam in het eerste kwartaal van 2015 met ongeveer 8 procent toe en daardoor wist Nederland Zwitserland en Japan in te halen. Doordat verbindingen in Ierland gemiddeld echter 37 procent sneller werden, wisten de Ieren op hun beurt Nederland in te halen en zelfs toe te treden tot de top drie van de lijst. Daarin staat het land op de tweede plaats, achter Zuid-Korea en voor de autonome regio Hong Kong.

De gemiddelde pieksnelheid blijft met 61,5 mbps wel wat achter in Nederland. Ons land wist met die snelheid wel de dertiende plaats op de ranglijst te consolideren, maar een plek in de top vijf lijkt nog vrij ver weg. Om de vijfde plek in de lijst te bereiken zal Nederland onder andere Zweden, Israël en Roemenië in moeten halen. Vooral de laatstgenoemde doet het met een vijfde plek een stuk beter dan Nederland en om Roemenië in te halen zal de gemiddelde pieksnelheid nog minimaal zo’n 20 procent, ongeveer 12 mbit, moeten stijgen.

Glasvezel

Dat is geen eenvoudige taak, maar het is ook zeker niet onmogelijk. Er worden namelijk regelmatig snelheidsverhogingen doorgevoerd bij kabelproviders en daarnaast krijgen steeds meer mensen toegang tot het Nederlandse glasvezelnetwerk. Vooral dat laatste kan een flinke boost aan de gemiddelde pieksnelheid geven doordat er met glasvezel zeer hoge snelheden behaald kunnen worden tot wel 500 Mbps. Overstappers die van een DSL-abonnement overgaan op een glasvezelabbonnement kunnen een toename van de internetsnelheid verwachten tussen de 2,5 tot maximaal 25 keer.

Netrebel, een nieuwe provider, daarentegen heeft onlangs in de gemeente Houten al begonnen met het aanbieden van glasvezelinternet met een snelheid van 1gbps. Ze gebruiken daarbij een nieuw model waarbij de provider zelf eigenlijk alleen internet levert. In tegenstelling tot de grote providers, richt Netrebel zich dus niet op tv of telefonie. In plaats daarvan brengt Netregel klanten die toch een tv-abonnement willen in contact met een derde partij. Dat zou volgens de provider doorgaans goedkoper zijn dan de pakketten van de concurrentie, terwijl de snelheid van het geleverde internet hoger is. Als het model succesvol blijkt, dan wil Netrebel in de nabije toekomst ook zijn diensten aanbieden in andere gemeenten in Nederland.

State of the Internet

Of de Nederlandse ontwikkelingen op de glasvezelmarkt inderdaad onze positie op de ranglijsten voor snel internet zullen verstevigen zal in de toekomstige State of the Internet-rapporten moeten blijken. Akamai publiceert elk kwartaal een State of the Internet-rapport waarin onder andere de gemiddelde internetsnelheid en pieksnelheid aan bod komen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de overgang van IPv4 naar IPv6.

Meer informatie over hoe de gemiddelde internetsnelheid en gemiddelde pieksnelheid wordt bepaald door Akamai kan hier worden gevonden.