Wouter Hoeffnagel - 06 juli 2015

Nederlandse Orde van advocaten kritisch over spionagebeleid minister Plasterk

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat met zijn nieuwe afluisterbeleid te ver. Dit stelt de Nederlandse Orde van advocaten. De orde reageert hiermee op het wetsvoorstel waarmee de minister geheime diensten onder andere de bevoegdheid wil geven telecom- en e-mailverkeer af te luisteren. Toetsing door een rechter vooraf is volgens de beroepsvereniging noodzakelijk.

“Terwijl de minister wordt teruggefloten door rechters dat hij over de randen van de wet gaat, kondigt hij plannen aan voor meer bevoegdheden voor geheime diensten. Dat is op z'n minst onlogisch. Je kunt niet zelf de wet overtreden omdat je boeven wil vangen,” zegt Bert Fibbe van de Nederlandse Orde van advocaten tegenover het AD.

Meer bevoegdheden
Minister Plasterk wil dat de AIVD en MIVD voortaan ook telecom- en e-mailverkeer mogen aftappen. Hiervoor zouden de geheime diensten toestemming nodig hebben van de minister, maar is tussenkomst van een rechter niet vereist. Deze werkwijze is de Nederlandse Orde van advocaten een doorn in het oog.

“Plasterk gaat te ver,” oordeelt Fibbe. “Niet alleen advocaten en hun cliënten, maar alle burgers dreigen slachtoffer te worden van dit beleid. Plasterk blijft nu alleen maar binnen de wet als de rechter hem in zijn hok duwt. Ik begrijp dat de diensten en justitie alles op alles moeten zetten om criminelen en terroristen op te sporen, maar dat moet wel binnen de kaders van wetten.”

Toetsing vooraf
De Nederlandse Orde van advocaten wil dat alle spionageoperaties voortaan vooraf worden getoetst door een rechter. Deze rechter moet in ieder geval apart beoordelen of afluisteren geoorloofd is. Op dit moment worden dergelijke operaties pas achteraf door rechters bekeken. Plasterk wil deze werkwijze in het nieuwe wetsvoorstel overnemen.