Vertrouwen onder Nederlandse professionals is groot
03-07-2015

Vertrouwen onder Nederlandse professionals is groot

Het merendeel van de Nederlandse professionals heeft vertrouwen in hun eigen sector, bedrijf en loopbaan. Ook voelen zij zich vrij in het nemen van beslissingen omtrent hun carrière.

Dit blijkt uit onderzoek van Robert Walters. Ondanks de traag herstellende economie voelt een overgrote meerderheid (93%) van de respondenten zich redelijk tot zeer vrij in het nemen van carrièrebeslissingen. De belangrijkste factoren die als een beperking gezien worden zijn de onzekerheid van de arbeidsmarkt (47%) en een gebrek aan vacatures (25%). Een derde factor is een tekort aan kennis over de arbeidsmarkt, wat voor 16% de belangrijkste beperking vormt.

Werknemersvertrouwen
De professionals zijn positief over de toekomst van hun huidige sector en bedrijf. Van de ondervraagden geeft 86% aan vertrouwen te hebben in de eigen sector en 68% heeft vertrouwen in de toekomst van de huidige werkgever. Bijna negen op de tien (88%) heeft vertrouwen in de eigen carrière. Gevraagd naar de sector waar men het grootste vertrouwen in heeft wordt IT & telecommunicatie het vaakst genoemd (31%). De gezondheidszorg en retail staan met 17% op een gedeelde tweede plaats. De vastgoedsector wordt door de professionals het minst vaak genoemd.

Het toenemende vertrouwen vertaalt zich in een grotere mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat betekent niet dat alle werknemers onmiddellijk op zoek zullen gaan naar een nieuwe baan. Een meerderheid (62%) van de respondenten vindt dat 3-5 jaar de ideale tijd is om in een functie te blijven. Nederlandse professionals zijn internationaal georiënteerd. 81% van hen zou overwegen naar het buitenland te verhuizen, bijvoorbeeld voor betere carrièremogelijkheden of om internationale ervaring op te doen.

Terug naar nieuws overzicht