Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2015

’97% van de kwaadaardige mobiele software is gericht op Android’

97% van de kwaadaardige software (malware) voor mobiele apparaten is gericht op het Android besturingssysteem. Met name het open ecosysteem dat Google met Android hanteert is de aanleiding hiervoor, aangezien dit ecosysteem minder goed is beveiligd dan het iOS ecosysteem van Apple.

Dit meldt Pulse Secure in een nieuw rapport. Het bedrijf heeft in totaal ruim 2,5 miljoen mobiele applicaties onderzocht. Van alle malware die in deze groep werd aangetroffen was maar liefst 97% ontwikkeld voor het Android-besturingssysteem. Pulse Secure verklaart dit verschil met iOS voornamelijk door de wijze waarop het ecosysteem is ingericht. Waar Android een open ecosysteem is, is de App Store van Apple juist strikt gereguleerd. Iedere app voor de App Store moet door Apple worden gecontroleerd en goedgekeurd voordat deze wordt toegelaten in de appwinkel voor iOS. Dit verkleint de kans dat malware op iOS-apparaten terecht komt aanzienlijk.

Hoeveelheid malware groeit snel
De hoeveelheid malware voor Android neemt daarnaast snel toe. Afgelopen jaar zijn in totaal 1.268 bekende malwaresoorten voor Android opgedoken. Dit is een stijging van maar liefst 464 stuks ten opzichte van 2013 en 1.030 stuks ten opzichte van 2012. De onderzoekers waarschuwen dat ook iOS echter niet malwarevrij is. iOS-gebruikers zijn vorig jaar met vier soorten dreigingen geconfronteerd, die allen gericht waren op gebruikers die hun iPhone of iPad hebben ‘gejailbreakt’. Dit is een proces waarbij gebruikers beheerdersrechten op hun apparaat verkrijgen. Deze rechten geven gebruikers de mogelijkheid buiten de App Store om software te installeren op hun apparaat, waardoor ook malware op de apparaten terecht kan komen.

Pulse Secure stelt dat de bevindingen van belang zijn voor bedrijven die Bring Your Own Device (BYOD) toestaan. Mobiele beveiliging is volgens het bedrijf noodzakelijk om apparaten van werknemers en bedrijfsdata veilig te houden.