Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2015

Ontwikkelaars privacy-app klagen Google aan

De ontwikkelaars van de app Disconnect dienen een aanklacht in tegen Google bij Europese toezichthouders. De Amerikaanse IT-gigant zou Disconnect meerdere keren ten onrechte hebben verwijderd uit de Play Store. Google spreekt de beschuldigingen tegen.

Dit meldt The Intercept. Disconnect is een app die het onder andere mogelijk maakt advertentietrackers te blokkeren. Dit zijn trackers die het mogelijk maken het gedrag van gebruikers in kaart te brengen, wat waardevolle informatie oplevert voor adverteerders. Disconnect, ontwikkeld door een aantal voormalig medewerkers van Google, maakt dit dus onmogelijk.

Tweemaal verwijderd uit de Play Store
De app zou tot nu toe al tweemaal doelbewust uit de Play Store zijn verwijderd, zonder dat hiervoor een goede reden is. In de aanklacht stellen de ontwikkelaars van Disconnect dat de app een ‘existentiële bedreiging’ vormt voor de inkomsten van Google. Dit zou dan ook de reden zijn dat Google optreedt tegen de app en deze verwijderd uit de Play Store.

Google ontkent de beschuldigingen van Disconnect. Het bedrijf stelt iedere app uit de Play Store te verwijderen die de werking van andere apps beïnvloed. Daarnaast wijst Google op andere privacyapps, die zonder problemen worden aangeboden in de Play Store. In de appwinkel zouden ruim tweehonderd privacy-gerelateerde apps te vinden zijn. De ontwikkelaars van Disconnect stellen dat deze redenering niet op gaat, aangezien Google alleen privacy-apps zou toestaan die minder effectief zijn als Disconnect.