Business in de lead door Eshgro Cloud services
24-06-2015

Business in de lead door Eshgro Cloud services

Anno 2015 is het management van organisaties steeds vaker leidend bij het nemen van IT-beslissingen. Voor IT-leveranciers is het daarom even schakelen, aangezien ze nu met beslissers over de business aan tafel zitten. Eshgro Cloud Services helpt IT-leveranciers met het ontwikkelen van een succesvolle cloudpropositie en recurring businessmodel. Dit doet Eshgro door hun innovatieve cloudplatform beschikbaar te maken voor de reseller, zodat hij zij hun oplossingen ‘as a service’ aan kunnen bieden aan hun klanten. Welke techniek of platform daarvoor wordt gebruikt doet er niet toe, aldus Anton Loeffen, CEO bij Eshgro: ‘Je hoeft toch ook niet te weten welke messen en pannen een kok gebruikt, je wilt gewoon een kwalitatief gerecht op tafel.’

Waar de value added reseller en softwareleverancier gisteren om tafel zaten met de IT-afdeling, praten ze vandaag met het management. ‘Het IT landschap is in rap tempo complex geworden’, aldus Guido Wouters, Chief Operations Officer (COO) bij IT-dienstverlener Eshgro. De business, in de vorm van een CEO of CFO,stelt geen systeemeisen, maar heeft functionele vragen. Hij weet hoe belangrijk veiligheid is, hij weet wat de kritische kerntaken van het bedrijf zijn, hij weet welke performance hij wil behalen en hij wil weten welke IT-oplossingen hiervoor zijn.

IT’er wordt regisseur

De slimme IT’er verandert mee en neemt de regierol. Hij vraagt zich af hoe hij voor de business meer kan halen uit alle beschikbare informatie of bijvoorbeeld de ERP-oplossing die hij heeft draaien. Welke techniek er nodig is om te zorgen dat dit gerealiseerd wordt ziet hij niet langer als zijn probleem. Dat is namelijk de verantwoordelijkheid van zijn trusted advisor, de huidige value added reseller. Zo kan de IT-afdeling zich richten op de groei van het bedrijf in plaats van alleen maar bezig te zijn met het implementeren en integreren van oplossingen.

De relatie tussen de IT-afdeling, de business-beslisser, de reseller en de softwareleverancier verandert daarmee drastisch. Niet langer ligt de verantwoordelijkheid voor de performance bij het bedrijf, maar bij de IT-leverancier. Het gaat er niet om hoeveel uur een partner maakt, als hij maar levert wat hij beloofd heeft. Daarvoor hanteren zij een bedrag per gebruiker per maand. Daardoor is er geen investering meer in overcapaciteit en kunnen klanten flexibel op- en afschalen.

De omschakeling van IT is sterk beïnvloed door de opkomst van cloudservices. Maar waar het begin van cloud vooral draaide om losse oplossingen, is nu de fase aangebroken dat geïntegreerde cloudservices worden aangeboden. Eshgro speelt daar een belangrijke rol in. Zij brengen oplossingen van resellers en softwareleveranciers naar de cloud. ‘We hebben een duidelijke cloudbroker functie en onze focus ligt op het bieden van de toegevoegde waarde voor value added resellers en softwareleveranciers’, aldus Loeffen.

Functionele vragen worden beantwoord

Vaak zit Eshgro samen met hun partners bij de eindklant, zowel IT-managers als business-beslissers, om helder te krijgen welke cloudoplossing geschikt is. Wouters: ‘We hebben een ondersteunende tool ontwikkeld om de cloudoplossing te configureren. De eindklant beantwoordt een aantal functionele vragen, zoals: is het belangrijk dat je data op Nederlandse grond staat en dus onder Nederlandse wetgeving valt? Welk securityniveau wil je gegarandeerd hebben? Welke servicelevels wil je hebben vastgelegd?’Om deze functionele vragen te beantwoorden heeft Eshgro een speciale tool ontwikkeld, de cloud configurator.

Met de cloud configurator kunnen verschillende cloudoplossingen worden geselecteerd en wordt er direct een overzichtelijke offerte opgesteld. Iets wat in het verleden veel rekenwerk vroeg van technici en accountmanagers. Bovendien is de offerte één-op-één te vergelijken met de factuur! Als er een gebruiker minder gebruik maakt van de diensten, dan is dat direct te zien aan de prijs. ‘Wij werken transparant en kostenefficiënt: de business kan hun software pakket maandelijks op- en afschalen.Het gaat ons om het businessresultaat en voor business-beslissers is het vaak belangrijk dat de veiligheid en continuïteit in orde is’, aldus Loeffen.

Gevoel met de markt

In 2004 is Eshgro gestart met de ontwikkeling van een cloudplatform waarin alle onderdelen van een IT-omgeving met elkaar geïntegreerd worden. Daarom draaien er nu al meer dan 600 applicaties op het cloudplatform en elke dag komen daar nieuwe applicaties bij. Hoewel Eshgro alleen zaken doet met de reseller en de softwareleverancier, vinden Wouters en Loeffen het belangrijk om contact te houden met de eindklant. Wouters: ‘Het is belangrijk om een goed gevoel te houden met de markt. Niet alleen om de behoefte van de eindklant in kaart te brengen, maar ook onze partners beter te ondersteunen. We ontwikkelen, naast de ondersteunende cloud configuratietool, ook referentiecases om te laten zien hoe het is om met de cloudservices van Eshgro te werken.’

Voordat bedrijven aan de slag gaan met cloud is het belangrijk dat de IT-manager ook de waarde ziet van het as-a-service-model. ‘We zitten steeds vaker aan tafel met de business, maar als de IT-manager niet wil, dan gaat het niet gebeuren. Daarom zijn de relaties met de IT-leveranciers, ofwel de trusted partners zo belangrijk: zij kunnen de relatie met de klant ontplooien en aangeven als het bedrijf klaar is om hun IT als een service af te nemen’, vertelt Loeffen.

Publiek en private cloud binnen dezelfde omgeving

Overigens maakt het volgens Loeffen niet uit of het om een publieke of private cloud gaat. ‘Als je de vragen over veiligheid, privacy en compliancy beantwoordt, dan wordt vanzelf duidelijk of een oplossing in de private of publieke cloud uitgerold wordt. Eventuele verklaringen zoals ISAE3402 en audits van onafhankelijke derde partijen zijn ook in die antwoorden afgevangen. De klant hoeft zich daar niet mee bezig te houden: ze hebben maar één online desktop voor zowel publieke als private cloudoplossingen’, legt Wouters uit.

Omdat de oplossingen eerst op basis van technische eisen werden geselecteerd, is een ommekeer naar het inzichtelijk maken van functionele behoeften soms lastig voor te stellen. Maar zo ingewikkeld is het volgens Loeffen niet: ‘De beste vergelijking is de kok: je hoeft niet te weten welke machines of messen een kok gebruikt.Je wilt gewoon een kwalitatief en lekker gerecht op tafel. Zo is het uiteindelijk ook voor de business-beslisser: als zijn functionele vragen zijn beantwoord, dan zijn de security en compliance eisen afgetikt en is de performance op orde. Hij hoeft zich vervolgens alleen maar te richten op zijn eigen core business en de groei van zijn bedrijf.’

Door Anne van den Berg

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud