Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers
18-06-2015 | door: Wouter Hoeffnagel

Ervaring belangrijker dan prijs bij selectie zzp’ers

Opdrachtgevers die zelfstandig professionals (zp’ers) inhuren, gaan in de selectieprocedure doorgaans niet voor de goedkoopste kandidaat. Een opdrachtgever kiest, bekeken over honderden geanalyseerde opdrachten, voor een kandidaat die gemiddeld 4% meer vraagt dan het gemiddelde uurtarief dat door alle professionals aangeboden wordt voor een opdracht.

Dit blijkt uit de tweede editie van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor zp'ers in de zakelijke dienstverlening. In het eerste kwartaal van 2015 is een verschil van €3,50 gesignaleerd tussen het gemiddelde aanbiedingstarief van alle professionals en het gemiddelde tarief dat een opdrachtgever betaalt voor de diensten van de zp’er die daadwerkelijk ingehuurd wordt.

Ervaren professionals inhuren
Het verschil zit hem volgens ZP Facts hoogstwaarschijnlijk in de keuze van opdrachtgevers voor de inhuur van meer ervaren professionals. Zij zijn bereid gemiddeld 4% meer te betalen voor ervaring, kennis en kunde. Rick Kruiswijk, algemeen directeur van HeadFirst, één van de initiatiefnemers van ZP Facts: “Het verschil geeft aan dat opdrachtgevers niet enkel op basis van prijs bepalen welke professional ingehuurd wordt. Een goede prijs- kwaliteitsverhouding staat voorop. Dit is goed nieuws voor ervaren professionals. Het wil natuurlijk niet zeggen dat een zp’er beter een hoger uurtarief kan vragen en daarmee meer kans heeft op een opdracht, op die manier gaat de vlieger niet op.”

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn de gemiddelde aangeboden tarieven gestegen. Zelfstandig professionals durven dus meer te vragen. Het goede nieuws voor de zp'ers is dat ook een stijging van betaalde tarieven zichtbaar is, gemiddeld 3 euro ten opzichte van kwartaal 4 van 2014. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 is het gemiddelde uurloon met €1,24 gestegen. Zowel het gemiddelde gewenste als geboden tarief is in kwartaal 1 van 2015 slechts in kleine mate veranderd ten opzichte van vorig jaar.

http://executive-people.nl afbeelding

Terug naar nieuws overzicht