Wouter Hoeffnagel - 15 juni 2015

Belgische Privacycommissie start kort geding tegen Facebook

De Belgische Privacycommissie daagt Facebook voor de rechter in een kort geding. De commissie eist dat Facebook het volgen van niet-leden per direct staakt. De zaak dient donderdag in Brussel.

De werkwijze van Facebook is onlangs onderzocht in opdracht van de commissie onderzocht door iMinds, de Vrije Universiteit Brussel en de Katholieke Universiteit Leuven. De Belgische krant De Morgen meldt dat de commissie op basis van dit onderzoek concludeert dat Facebook zowel Europese als Belgische privacywetgeving overtreedt.

Niet-leden traceren
"Met name de manier waarop de sociale netwerksite leden maar ook niet-leden heimelijk traceert en gegevens ervan verwerkt, is flagrant. Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd", zo stelt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie, tegenover De Morgen. "Facebook slaat op welke websites surfers bezoeken zonder dat die dat weten en treedt zo de privacywetgeving met de voeten."

De Privacycommissie presenteerde op 13 mei al haar bezwaren en aanbevelingen, die erop neer kwamen dat Facebook transparanter moest worden en meer openheid van zaken moest geven. Facebook stelde hier niet mee akkoord te gaan en zowel de Belgische wetgeving als het gezag van de Belgische Privacycommissie niet te aanvaarden.

Kritiek op nationale privacy-onderzoeken
Al langer is duidelijk dat Facebook de vele nationale privacy-onderzoeken onduidelijk vind. Richard Allen, Vice President Public Policy EMEA bij Facebook, waarschuwde begin mei nog dat de gefragmenteerde werkwijze van EU-lidstaten het voor bedrijven die EU-breed opereren moeilijk maakt aan databeschermingswetten te voldoen, aangezien de nationale wetten in iedere lidstaat anders zijn. Alan vreest zelfs dat dit in het geval van Facebook ertoe kan leiden dat bepaalde functionaliteiten later of niet worden geïntroduceerd in de EU. 

Allen wees onder andere op de audit die in 2010 door de Ierse telecomtoezichthouder werd uitgevoerd toen Facebook zijn Europese hoofdkantoor in Ierland opende. Tijdens deze audit is de werkwijze van Facebook naast de Europese databeschermingsregels gelegd. Facebook is dan ook niet gelukkig nu opnieuw gecontroleerd te worden, ditmaal op overtredingen van nationale privacywetgevingen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024