Wouter Hoeffnagel - 13 juni 2015

Staatssecretaris: ‘Politie laat hosters geen sites offline halen zonder tussenkomst rechter’

De overheid laat webhosters geen websites offline halen zonder dat een rechter hier toestemming voor verleent. De Nederlandse politie spreekt hosters die te weinig doen tegen cybercrime hierop aan.

Dit zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie als antwoord op Kamervragen. De Kamer had vragen gesteld nadat in april duidelijk werd dat de politie hosters aanschrijft die te weinig of geen actie ondernemen tegen cybercriminelen die hun infrastructuur gebruiken. De actie wordt ook wel Nederland SChoon genoemd en is opgezet door de Nationale Politie, de Autoriteit Consument en Markt, het Openbaar Ministerie en de TU Delft.

Kees Verhoeven van D66 wilde van Dijkhoff weten of de overheid via deze weg ook website offline laat halen door hosters. Dijkhoff ontkent dit dus en stelt dat het offline halen van een website alleen mogelijk is met tussenkomst van een rechter. Het aanschrijven van de hosters is dan ook uitsluitend bedoeld om hen bewust te maken van vormen van cybercrime die zij via hun infrastructuur faciliteren. Dijkhoff verwacht dat de hosters op basis van deze informatie zelf actie gaan ondernemen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024